Guvernul britanic a încheiat un acord de despăgubire pentru familia unei fete care a murit la vârsta de nouă ani, în 2013, din cauza unei crize de astm provocate de poluarea aerului, conform deciziei instanței. Informația a fost anunțată joi de avocații familiei, informează AFP.
Ella Adoo-Kissi-Debrah, rezidentă în Lewisham, la mai puțin de 30 de metri de South Circular Road, o arteră aglomerată din Londra, a murit pe 15 februarie 2013. Lupta familiei pentru recunoașterea rolului poluării aerului în decesul Ellei s-a finalizat abia în decembrie 2020, când justiția a concluzionat că poluarea a ‘contribuit’ semnificativ la moartea ei.
Fata suferea de astm și fusese expusă la niveluri nocive de dioxid de azot și particule în suspensie, depășind recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Starea de sănătate a Ellei s-a înrăutățit de-a lungul anilor, ducând la spitalizări repetate, notează AFP, citată de Agerpres.
Joi, cabinetul de avocatură care o reprezintă pe mama Ellei, Rosamund Kissi-Debrah, a confirmat într-un comunicat că a ajuns la un acord confidențial cu guvernul britanic asupra cazului Ellei. Într-o scrisoare oficială, trei miniștri au adresat scuze în numele guvernului, descriind moartea și suferința Ellei ca fiind o tragedie. Totodată, ei au menționat angajamentul noului guvern laburist, instalat în iulie, de a combate poluarea cu o strategie ‘ambițioasă și globală’.
Rosamund Kissi-Debrah a declarat că luptă de 14 ani pentru dreptate pentru fiica sa, dorind să clarifice ce a provocat boala acesteia și să crească conștientizarea privind pericolele poluării aerului. Mărturisirea mamei a fost făcută publică în comunicatul emis de reprezentanții juridici ai familiei, subliniind dorința ei de a continua să tragă la răspundere autoritățile.
De asemenea, în decembrie 2020, responsabilul anchetei asupra decesului Ellei a cerut autorităților să stabilească limite de poluare conforme cu recomandările OMS, cerințe îndeplinite ulterior.
Alte statistici oficiale arată că între 28.000 și 36.000 de decese anuale în Marea Britanie sunt atribuite poluării aerului, potrivit datelor guvernamentale.