Reclamă

Guvernul de la Viena a început notificarea migranților sirieni care trăiesc în Austria de mai puțin de cinci ani, informând aproximativ 40.000 de persoane că ar putea pierde statutul de azilant. Mesajul a fost transmis printr-o scrisoare, în contextul căderii regimului Bashar al-Assad, care, potrivit autorităților austriece, ar elimina riscul de persecuție politică în Siria, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Cu toate acestea, scrisoarea nu reprezintă o revocare oficială a statutului de refugiat. Oficiul Federal pentru Azil și Migrație (BFA) din Austria subliniază în document că, în conformitate cu Convenția de la Geneva, statutul de azilant poate fi revizuit dacă se modifică circumstanțele în baza cărora a fost acordat. „În cazul dumneavoastră, circumstanțele s-au schimbat în țara de origine. Ca urmare a căderii regimului sirian, nu mai trebuie să vă temeți de nicio persecuție politică în țara dumneavoastră de origine”, se menționează în scrisoarea publicată de mai multe mass-media austriece.

Documentul precizează, de asemenea, că persoanele vizate vor fi informate despre următorii pași în timp util. Această notificare, împreună cu decizia guvernului austriac de a suspenda procesarea cererilor de azil, a alimentat temerile că mulți dintre cei aproape 100.000 de sirieni care trăiesc în Austria ar putea fi forțați să se întoarcă în Siria, devastată de un război civil început în 2011.

În același timp, guvernul austriac le-a oferit 1.000 de euro celor care aleg să se întoarcă voluntar în țara lor. Această ofertă a fost „primită cu umor” de către membrii comunității siriene din Austria, conform Samar Albaradan, autoare a unui studiu despre diaspora siriană din această țară.

Abdulhkeem Alshater, președintele organizației „Comunitatea liberă a sirienilor”, a criticat acțiunea guvernului austriac, descriind-o ca fiind „lipsită de respect, insensibilă și absolut inacceptabilă”. Alshater a declarat: „Abia ce a căzut regimul al-Assad, și politicienii austrieci se gândesc deja la deportări în Siria”.

De asemenea, scrisoarea a fost primită cu surprindere, având în vedere că săptămâna trecută directorul BFA, Gernot Maier, spunea că din cauza instabilității din Siria, „în prezent nu pot fi luate decizii de repatriere”.

Presa austriacă le recomandă refugiaților să prezinte autorităților argumente cu probe pentru a-și putea susține dreptul de a rămâne în Austria, cum ar fi integrarea pe piața muncii și capacitatea de autoîntreținere, precum și necesitatea de a primi protecție în condițiile situației încă volatile din Siria.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro