Guvernul României a anunțat joi alocarea unor fonduri importante pentru trei proiecte majore de infrastructură, care vizează atât domeniul rutier, cât și pe cel feroviar.

În total, fiecare dintre proiectele precizate – Autostrada Moldovei, centura orașului Gura Humorului și modernizarea secțiunii de cale ferată Predeal–București–Constanța – va beneficia de cel puțin 500 de milioane de euro, suma totală ridicându-se la peste 1,65 miliarde de euro.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut cunoscut că pentru Autostrada Moldovei va fi alocată suma de 600 de milioane de euro, fonduri asigurate prin Banca Europeană de Investiții. „O veste bună vine de la Ministerul Transporturilor pentru Autostrada Moldovei: venim cu o finanțare de 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții”, a declarat Marcel Ciolacu.

Similar, un buget consistent este prevăzut și pentru proiectul de construcție a centurii orașului Gura Humorului. Premierul a explicat că „Tot în regiunea Moldovei avem alt proiect rutier important, de peste 550 de milioane de euro – centura de ocolire a orașului Gura Humorului. Este o lucrare care va debloca semnificativ traficul de pe un drum național extrem de circulat din zonă”.

În ceea ce privește sectorul feroviar, guvernul a alocat fonduri pentru modernizarea secțiunii de cale ferată Predeal – București – Constanța, cu un buget de 500 de milioane de euro. Premierul Ciolacu subliniază importanța acestei investiții: „Aprobăm modernizarea secțiunii de cale ferată Predeal – București – Constanța, proiect de 500 de milioane de euro. Asta ne va permite să mergem cu trenul din București la munte și la mare cu o viteză apropiată de ceea ce se întâmplă azi în restul țărilor europene”.