Reclamă
Reclamă

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Rutier, inspirată din legile din Vestul Europei. Pe șoselele din România vor apărea sute de camere inteligente care vor supraveghea traficul non-stop, iar cei care nu respectă Codul Rutier vor primi amenzile acasă.

Poliția va accepta, pentru prima dată, filmări realizate de oamenii din trafic în care apar șoferi agresivi. Agenții vor putea da amenzi în baza videoclipurilor depuse de orice persoană. Ofițerii au pus câteva condiții pentru ca oamenii să nu se vâneze sau să se răzbune cu ajutorul Poliției.

„Poliția negociază de ani buni cu politicienii pentru introducerea unor camere care să supravegheze traficul și care să dea amenzi instant, însă parlamentarii au blocat mereu această idee. Acum, agenții de la rutieră i-au convins pe cei cu putere de decizie, iar Guvernul a adoptat ordonanța care revoluționează traficul din România,” au declarat surse din poliție.

Reclamă

Sute de camere inteligente vor apărea pe principalele șosele din România, inclusiv pe autostrăzi (București-Pitești, București-Constanța, București-Ploiești) și pe Drumurile Naționale (DN1, DN2, DN3, DN4, DN7). Aceste camere vor funcționa non-stop și vor trimite alerte în centrul de comandă atunci când un șofer încalcă legea. Un polițist va examina imaginile, va scrie amenda și o va trimite la locuința șoferului.

Pentru prima dată, polițiștii vor da amenzi în baza filmărilor primite de la pietoni sau șoferi. Până acum, legea nu permitea acest lucru. Conform noului Cod Rutier, dacă filmăm un șofer care conduce agresiv, putem trimite polițiștilor imaginile, iar aceștia să îl sancționeze.

„Ofițerii iau în calcul ca unii oameni să folosească această lege ca să se răzbune pe alți șoferi, așa că în Codul Rutier apar câteva condiții,” au explicat autoritățile.

Noul Cod Rutier urmează să apară în Monitorul Oficial, unde va fi trecută și data la care va intra în vigoare. Surse din Poliție estimează că primele camere vor apărea pe șosele la jumătatea anului viitor.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro