Guvernul are pe masă în ultima ședință a anului 2022 o OUG controversată. Din 2023 ar urma să se introducă o suprataxare a profiturilor companiilor de gaze și petrol.
Noua OUG ar urma să intre în vigoare de la începutul anului viitor și ar taxa cu 60% companiile producătoare de țiței și gaze. Nu este însă vorba de o taxare pe întreg profitul, ci pe diferența de câștiguri extraordinare din 2022. Ca metodă de calcul, se va calcula diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021, majorată cu 20%.
O asemenea măsură a fost propusă și la nivelul Uniunii Europene, la jumătatea acestui an. Atunci, s-a decis că trebuie impuse noi taxe pentru producătorii de energie, care pe seama crizei au făcut profituri extraordinare în 2022.
Pe lista miniștrilor ai energiei europeni s-au numărat companiile din domeniul combustibililor fosili, dar și producătorii de energie. Totul ar fi un efort al UE de a ține sub control inflația.
Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat. În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun. Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record extraordinare de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor., a declarat pe 14 septembrie președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Unde se vor duce banii obținuți de pe urma suprataxării companiilor de gaze și produse petroliere
În urma acestor suprataxări, Guvernul a estimat că s-ar putea obține o sumă de aproximativ 1 miliard de euro. Banii nu se vor duce însă la bugetul statului, după cum se întâmplă cu celelalte taxe. Și nici denumirea nu va fi cea de „taxă”, ci de „contribuție de solidaritate”
Ministerul de Finanțe ar urma să deschidă un cont special, numit fond de solidaritate. Iar banii obținuți în urma acestui OUG ar urma să fie folosiți pentru a sprijini persoanele vulnerabile în perioada de criză, dar și firmele care au fost afectate.
„Contribuția de solidaritate (…) permite, în spiritul solidarității, generarea de venituri suplimentare pentru ca autoritățile naționale să ofere sprijin financiar gospodăriilor și întreprinderilor puternic afectate de creșterea prețurilor la energie.”, se arată în documentul proiectului de lege.