Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, în prezent, nu este cazul să se deprecieze cursul euro-leu, invocând „o grămadă de tensiuni”. El a explicat că nu știe ce se va întâmpla cu cursul valutar în perioada următoare, dar a subliniat că, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, va fi acordată mai multă flexibilitate cursului valutar.
În cadrul unei conferințe de presă, Isărescu a fost întrebat despre perspectiva cursului valutar, mai ales în contextul în care surse guvernamentale sugerează că ar putea depăși pragul de 5 lei pentru un euro. „Nu mai e niciun secret, bugetul a fost construit pe un curs de peste 5. Posibil să se întâmple, nu? Bugetul este construit pe baza datelor unei autorități guvernamentale de prognoză. Cinci bani înseamnă 1%, aici sunt numai trei bani,” a explicat Isărescu.
El a detaliat și rolul Băncii Naționale ca intermediar între Ministerul Finanțelor și piață, precizând: „Am intervenit, noi fiind intermediari între Ministerul de Finanțe și piață. Ministerul de Finanțe își ține disponibilitățile la Banca Națională, iar când au nevoie, cer Băncii Naționale să vândă o parte din aceste disponibilități.”
Discuțiile au atins și subiectul unui posibil război comercial între Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, despre care Isărescu a spus că ar putea avea impact și asupra României. În cazul unui conflict comercial, guvernatorul spune că „Nu va fi numai un impact inflaționist, un eventual război comercial cred că va crea recesiune.”
În ceea ce privește anul precedent, Isărescu a menționat că România a avut o „creștere masivă a consumului”, ceea ce nu s-a tradus într-o creștere economică, ci în creșterea importurilor. El a subliniat că o creștere a absorbției fondurilor europene și a investițiilor ar putea susține creșterea economică.
Decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a impune taxe majorate pe importurile de oțel și aluminiu a fost de asemenea adresată, Isărescu afirmând impactul indirect asupra României, dat fiind afilierile cu Uniunea Europeană. „Orice război comercial între Statele Unite și Europa are impact și asupra României,” a concluzionat el.