Grupul german de apărare a drepturilor refugiaţilor Pro Asyl a condamnat iniţiativa cancelarului Olaf Scholz de a permite expulzarea refugiaților care au comis infracţiuni grave, inclusiv către Afganistan şi Siria, informează vineri dpa, potrivit Agerpres.

„Legea internaţională interzice în mod clar orice expulzare spre Afganistan şi Siria”, a declarat directorul general al Pro Asyl, Karl Kopp, pentru cotidianul Augsburger Allgemeine, într-un interviu publicat vineri. Kopp a descris planul propus de Scholz drept contrar legii, pentru că „ambele ţări sunt cunoscute pentru faptul că folosesc tortura şi aplică pedepse inumane”.

Joi, Olaf Scholz a propus din nou expulzarea refugiaţilor care au comis infracţiuni grave spre Afganistan şi Siria, în urma recentului deces al unui poliţist german după ce fusese bătut în timpul unui marş antiislam la Mannheim. „Astfel de criminali ar trebui să fie expulzaţi, chiar dacă ei provin din Siria şi Afganistan”, a declarat Scholz în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german. „Cei care comit infracţiuni grave şi care reprezintă ameninţări teroriste nu îşi au locul aici”, a subliniat Scholz.

Cancelarul nu a explicat cum anume intenţionează să facă posibil acest lucru, însă a spus că Ministerul de Interne german lucrează la implementarea practică şi este deja în discuţii cu ţările vecine Afganistanului. Un cetăţean afgan a înjunghiat mai multe persoane la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul Mannheim din sud-vestul Germaniei în timpul unui marş al mişcării antiislam Pax Europa. Un poliţist care a încercat să intervină a murit apoi din cauza rănilor.