Grupul franco-german de armament KNDS, cunoscut pentru producția tunurilor Caesar, a oficializat vineri, la Paris, crearea unei filiale în Ucraina, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Noua filială va produce echipamente militare și muniții pe teritoriul ucrainean, conform unui anunț făcut la sfârșitul lunii martie de către ministrul apărării francez, Sebastien Lecornu, și omologul său german, Boris Pistorius. În acest context, au fost semnate două scrisori de intenție: una privind înființarea unui centru de întreținere pentru tunurile Caesar, iar cealaltă privind imprimarea 3D a pieselor de schimb, între reprezentanții KNDS Franța și ai companiei ucrainene ENMEK. De asemenea, a fost oficializat un contract pentru transferul producției sub licență de obuze de 155 mm pe teritoriul ucrainean.

„Urgența este de a avea piese de schimb pe teritoriul ucrainean și de a avea capacitatea de a produce aceste piese nu departe de câmpul de luptă”, a declarat ministrul francez al forțelor armate după eveniment, în fața armamentului francez prezentat anterior lui Zelenski.

Președintele ucrainean, aflat într-o vizită în Franța, i-a îndemnat anterior pe aliații săi occidentali să „facă mai mult” pentru a ajuta Kievul în fața agresiunii ruse, a doua zi după ceremoniile care au marcat 80 de ani de la Debarcarea din Normandia (nord-vest).