Reclamă

Gripa aviară constituie o amenințare pandemică tot mai mare, pe măsură ce virusul evoluează și devine mai adaptabil la oameni, au avertizat agențiile europene pentru boli și alimente. Un nou raport a identificat 34 de mutații genetice care ar putea crește posibilitatea transmiterii gripei aviare de la animale la oameni. Aceste mutații fac virusul mai susceptibil de a trece de la o specie la alta.

Mutațiile virusurilor aviare reprezintă un risc tot mai accentuat de adaptare la specia umană și de declanșare a unor pandemii viitoare. Agențiile europene îndeamnă țările să intensifice măsurile de supraveghere pentru prevenirea acestei evoluții. Bernhard Url, director executiv interimar la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a subliniat importanța identificării rapide a mutațiilor cheie legate de răspândirea la om.

În ultimii ani, gripa aviară a fost detectată la niveluri ridicate în rândul păsărilor sălbatice și speciilor de crescătorie, extinzându-se și la mamifere, inclusiv foci și bovine de lapte în Statele Unite. Cu toate acestea, cazurile la om rămân rare. Regatul Unit a raportat primul caz din această iarnă, iar în Statele Unite au existat 67 de cazuri și un deces recent.

Riscul pentru populația europeană în general este deocamdată redus, dar ar putea crește dacă se confirmă transmisia de la om la om, a avertizat Edoardo Colzani de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). ECDC și EFSA au identificat 34 de mutații genetice-cheie care facilitează transmisia de la animale la oameni și, potențial, între oameni.

Alessandro Broglia, ofițer științific superior la EFSA, a precizat că, din cele 27.000 de secvențe de virusuri evaluate, 144 conțineau mutații capabile să permită răspândirea la om. Aceste virusuri au fost izolate în principal în Asia și Africa, dar nu în Europa. Mai mult, nu doar virusurile foarte patogene, ci și cele slab patogene, pot circula și dobândi mutațiile necesare pentru adaptarea la oameni.

Broglia a subliniat importanța supravegherii virusurilor slab patogene pentru detectarea mutațiilor care pot duce la adaptare umană. Adaptarea la mamifere poate avea loc prin mutații genetice și amestecul de material genetic între virusuri. Interacțiunea dintre animale sălbatice, păsări de curte și oameni este un factor important în răspândire.

Colzani a menționat că aproape 100 de infecții umane au fost raportate anul trecut, majoritatea în medii profesionale. El a recomandat testarea persoanelor expuse la animale infectate, indiferent de simptomele manifestate, pentru detectarea transmiterii silențioase. Specialiștii sugerează vaccinarea împotriva gripei umane sezoniere pentru lucrătorii care interacționează cu animale, ca măsură preventivă.

Pamela Rendi-Wagner, director ECDC, a evidențiat că agențiile europene colaborază pentru pregătirea și reducerea riscurilor asociate cu o posibilă pandemie de gripă aviară. Experții recomandă armonizarea datelor genetice și îmbunătățirea capacităților de laborator în regiunile aflate în afara Uniunii Europene.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro