Reclamă

Confirmarea primului caz de gripă aviară transmisă de la o vacă la un om în Statele Unite ale Americii alarmează comunitatea medicală internațională. Acest eveniment reprezintă un nou capitol în lupta împotriva gripei aviare înalt patogene A(H5N1), care constituie o amenințare globală din 2020.

Cercetătorii care au analizat cazul au constatat ca simptomele s-au manifestat prin inflamarea ochiului, nu prin infecție respiratorie, cum este cazul în mod obișnuit pentru gripa aviară. Această constatare a redus probabilitatea de transmitere la alte persoane, în special în cazul în care virusul ar avea capacitatea de a se răspândi de la om la om.

„Este un lucru uriaș faptul că virusul a trecut de la păsări la mamifere, la vaci în acest caz, și apoi la oameni”, a subliniat toxicologul de mediu Steve Presley, care a condus echipa de experți ce a analizat acest caz neobișnuit.

Persoana afectată, un fermier, a relatat simptome de disconfort ocular la sfârșitul lunii martie 2024. Bărbatul lucra cu vaci, unele dintre acestea manifestând semne de boală, deși nu a avut contact direct cu păsări.

Cazul este cu atât mai alarmant cu cât gripa aviară înalt patogenă (HPAI) a fost identificată pentru prima dată la vaci în SUA. Deși acesta este doar al doilea caz de gripă aviară la om înregistrat în SUA și transmiterea de la om la om nu a fost constatată până în prezent, fiecare caz uman reprezintă o oportunitate pentru virus de a suferi mutații și de a deveni mai contagios.

De la debutul epidemiei de gripă aviară în 2020, rata mortalității a fost semnificativă, deși infectările umane sunt rare. În acest context, descoperirile recente ar putea impune o monitorizare mai atentă a vacilor și a persoanelor care intră în contact cu ele, pentru a proteja sănătatea publică și pentru a gestiona eficient această amenințare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro