Minerii de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în grevă după tragedie

Au fost proteste luni, 23 ianuarie la Complexul Energetic Oltenia. Minerii au refuzat să mai lucreze, după accidentul teribil ce a luat viața a trei dintre colegii lor. Măsurile au întârziat să apară, așa că oamenii s-au decis să le ceară prin manifestări.

Ziua de 17 ianuarie rămâne o rană sângerândă pentru minerii din județul Gorj. Un utilaj care transporta 25 de persoane s-a răsturnat pe un pod, în drum spre carieră. 3 persoane și-au pierdut viața, iar alte 10 au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri medicale, unele dintre ele în stare gravă.

La mai vine o săptămână de la această tragedie, schimbările și măsurile promise de conducerea Complexului Energetic Oltenia și Guvern au întârziat să apară. Până acum, doar 3 persoane au plătit cu funcția pentru moartea celor 3 mineri. Șeful Sucursalei Miniere Jilț, Florentin Gheorghescu, a demisionat, iar alți doi șefi din cadrul instituției au fost înlocuiți.

Activitatea la carieră a continuat însă, în aceleași condiții periculoase pentru muncitori. Sătui să aștepte și speriați că s-ar putea petrece un. nou accident, oamenii au refuzat să mai lucreze. Cel mai grav este că CE Oltenia nu le-a pus la dispoziție alt mijloc de transport. Chiar și după tragedie, minerii au fost duși la muncă de aceleași utilitare neconforme, care au străbătut drumurile noroioase și în paragină.

Greve ale minerilor din Gorj, după tragedie

Așa se face că minerii din carierele Jilț Nord și Jilț Sud din Complexul Energetic Oltenia au oprit lucrul, luni dimineață, 23 ianuarie. Oamenii au cerut măsuri, demisii și implicarea Ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Angajații CE Oltenia solicită ca Popescu să vină personal să discute cu ei și să le asculte nemulțumirile. Asta după ce ministrul a venit în Gorj în urma tragediei, dar nu a ajuns la carieră. Motivul: drumul era imposibil de parcurs. Chiar dacă acesta este traseul pe care sute de angajați ajung zilnic la muncă și-și pun viața în pericol.

Oamenii spun că, dacă nici acum nu vor exista schimbări substanțiale, vor mai exista accidente de muncă și decese la Complexul Energetic Oltenia.

Între timp, a venit și reacția lui Virgil Popescu. Ministrul Energiei a decis schimbarea din funcție a președintelui CE Oltenia, Daniel Burlan, și schimbarea unui alt membru al directoratului CE Oltenia, Marius Negru.

Share.