Jurnaliștii de la cotidianul britanic The Guardian și ediția sa de duminică, The Observer, au intrat miercuri în grevă pentru prima dată în peste 50 de ani, ca semn de protest împotriva intenției de vânzare, conform informațiilor furnizate de AFP și Agerpres.
Proprietarul publicației, Guardian Media Group (GMG), a anunțat la mijlocul lunii septembrie că intenționează să vândă The Observer către Tortoise Media, un site de știri fondat în 2019. Membrii sindicatului Național Union of Journalists (NUJ) au inițiat o grevă de 48 de ore pentru a contesta acest plan.
Acțiunea de protest coincide cu cea de-a 233-a aniversare a primei ediții a The Observer, conform declarațiilor sindicatului. Secretara generală a NUJ, Laura Davison, a explicat că sindicatul solicită suspendarea negocierilor exclusive pentru a evalua alte opțiuni care să servească mai bine interesele ambelor publicații. „Votul masiv în favoarea grevei arată dorința jurnaliștilor de a-și exprima public îngrijorările cu privire la viitorul publicației”, a subliniat Davison.
The Observer joacă un rol semnificativ în viața publică britanică, iar jurnalistii sunt preocupați de traiectoria viitoare a acestei publicații. Fondat în 1791, The Observer a fost achiziționat de Guardian Media Group în 1993 și este recunoscut în Guinness World Records ca fiind cel mai vechi ziar de duminică din lume.
Pe de altă parte, Tortoise Media, potențialul cumpărător, a fost lansat de James Harding, fost redactor-șef la The Times și la BBC, și de Matthew Barzun, fost ambasador al Statelor Unite în Regatul Unit.
Greva jurnaliștilor vine într-un moment de incertitudine pentru viitorul The Observer, o publicație cu o istorie impresionantă, și subliniază tensiunile din cadrul jurnalismului britanic contemporan.