Ziua de astăzi a fost una care, cu siguranţă va rămâne în istoria Franţei, din cauza grevei generale cauzate de reforma pensiilor. De azi dimineaţă şi până acum, aproape 300.000 de protestatari sunt pe străzile din Franţa, scandând. Protestele au devenit violente, iar până acum s-au făcut arestări masive din cauza incendiilor şi spargerilor provocate.

Greva este organizată de principalele sindicate din Franţa, iar principalele instituţii din cele mai mari oraşe ale ţării precum şi toate liniile de transport şi-au anunţat oprirea activităţii poate chiar şi până luni.

Air France ţine la sol 30% din zborurile interne şi 15% din zborurile externe. Potrivit France Info greva la transporturi şi la metroul parizian se va extinde până luni.

De altfel, Societatea Naţională de Căi Ferate a anunţat anularea a 90% din cursele trenurilor de mare viteză, iar cursele trenurilor normale vor fi anulate în procente de 70%.

În jurul prânzului, atunci când se circulă cel mai greu în oraşele mari, turnul Eiffel şi aproape toate muzeele mari din Franţa şi-au închis porţile pentru turişti.

Într-un comunicat oficial, administraţia de la Elysee a anunţat că preşedintele Macron va lua în calcul toate nemulţumirile celor care şi acum scandează pe străzile marilor oraşe din Franţa.

Imediat ce s-a lăsat seara, au avut loc şi primele scandaluri între protestatari şi forţele de ordine, acestea fiind urmate de violenţe, poliţiştii fiind nevoiţi să intervină cu gaz lacrimogen.

În Marsillia manifestanţii au venit cu fumigene.

La Paris şi Bordeaux violenţele sunt tot mai mari, fiind nevoie ca unii manifestanţi să fie arestaţi. Dacă sindicatele îşi vor ţine promisiunea de a lungi greva naţională până luni, Franţa va fi blocată total, aceasta fiind aproape o revoluţie generală.