Medicul nutriționist, Mihaela Bilic este de părere că românii fac o mare greșeală de sărbători când vine vorba de pregătirea meselor. Greșeala este că se cumpără prea multă mâncare decât este necesară.
Risipa de la cele două mese festive, de Crăciun și de Revelion există fiindcă ne dorim o masă plină cu de toate, unde să nu lipsească nimic. Mihaela Bilic ne spune să nu facem risipă de alimente, iar pentru asta, trebuie să facem cumpărături mai puține, cât să ne ajungă.
„Panica cumpărăturilor de sărbători. După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare?
După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie
Facem din alimentație o problemă, ne complicăm și exagerăm din punct de vedere culinar. Ca și cum toată existența noastră atârnă de o farfurie cu mâncare. Și întotdeauna e în plus, nu în minus!
Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient. Toată lumea va mânca pe săturate”, spune Mihaela Bilic
Puțină mâncare este de ajuns
Mihaela Bilic consideră că nimeni nu ar trebuie să-și facă griji că nu are suficientă mâncare pe masa de Sărbători, ci să se bucure că preparatele sale au fost savurate de musafiri.
„Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană. Ce te faci dacă omul mai vrea o porție?
Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc să mă fi supărat vreodată pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare- cel mult era semn că au fost delicioase, deci foarte apreciate.
Nimeni nu face o tragedie din mâncare, în afară de noi, când ne luăm prea în serios rolul de gazde. Vrem să demonstrăm prea mult, să-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masa noastră”, a mai adăugat nutriționistul.