Codul Rutier din 2023 sancționează o greșeală banală cu o amendă de până la 2.900 de lei. Toți șoferii trebuie să știe această regulă ca să n-o încalce.

Greșeala banală a șoferilor care poate aduce o amendă de 2.900 de lei

Șoferii sunt sancționați cel mai adesea pentru greșeli în trafic, cum ar fi depășirea vitezei legale sau nerespectarea regulilor de circulație. Codul Rutier vine însă și cu alte prevederi care le pot aduce amenzi conducătorilor auto.

Unele dintre acestea fac referire la modul în care se prezintă vehiculul. Cei care circulă pe drumuri publice trebuie să se aștepte ca polițiștii care îi opresc în trafic să verifice și aceste detalii.

Greșeala banală care îți poate aduce o amendă de până la 2.900 de lei este legată de foliile auto. Șoferii sunt obligați să se asigure înainte să le folosească că acestea sunt permise. Mai exact, dacă respectă regulile și cerințele stabilite de Registrul Auto Român.

Foliile auto, în general folosite pentru a reduce luminozitatea în mașină, sunt permise doar în anumite condiții.

Există un ghid de cerințe tehnice al RAR, care poate fi verificat în acest sens. Important de știut este că sunt permise doar foliile auto conforme și omologate. Și locul unde sunt aplicate trebuie să fie omologat. Căci doar acestea pot oferi o declarație de conformitate și un certificat de garanție pentru foliile auto utilizate.

Aceste documente trebuie prezentate agenților de la Poliția Rutieră atunci când le solicită. În caz contrar, șoferii riscă amenzi usturătoare și chiar să rămână fără certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Ce alte lucruri sunt interzise pe geamurile mașinilor

Foliile auto nu sunt singurul lucru la care conducătorii auto trebuie să fie atenți. Codul Rutier mai spune că este interzisă lipirea de parbriz a obiector care pot estompa sau împiedica vizibilitatea.

Și în acest caz, amenda este se mii de lei. Pornește de la 1.305 lei și ajunge la 2.900 de lei, în funcție de gravitatea situației.