Reclamă
Reclamă

Grecia traversează cel mai timpuriu val de caniculă din istorie, cu temperaturi care au depășit 43 de grade Celsius pentru a doua săptămână consecutiv. Autoritățile au făcut apeluri repetate adresate mai ales turiștilor, iar trei oameni au murit, în timp ce alți trei sunt în continuare căutați după ce au dispărut pe două insule.

Spyros Argyros, viceprimar din Corfu, a declarat că lucrurile unui bărbat de 55 de ani au fost găsite pe plajă: „I-au găsit lucrurile pe plajă, telefonul, ochelarii, pantofii, ceea ce înseamnă că s-a dus, cel mai probabil, să înoate. Legistul nu a stabilit cauza morții, dar primele semne nu arată nimic suspect.”

Acesta este al treilea deces confirmat al unui turist în decurs de o săptămână în Grecia. Școlile și grădinițele au fost închise la nivel național, iar vizitele la siturile turistice sunt restricționate în cele mai fierbinți ore ale zilei. Autoritățile recomandă turiștilor să respecte măsurile de precauție și să evite deplasările prin soare, mai ales singuri.

Reclamă

Una dintre turiste a subliniat: „Am auzit cu toții de recentele decese, oameni care au plecat la plimbare prin caniculă, și e tragic, incredibil de trist, dar nu e înțelept să pleci singur în căldură, fără apă.”

Turista a adăugat că „căldura este foarte intensă când ajungi pe insulă, nu există briză, nimic să te aline de căldură, este destul de cald ca să pleci la plimbare chiar și pe distanță scurtă. Este foarte cald și trebuie să ai grijă la sănătatea ta și să te asiguri că bei multă apă și să te adăpostești, devenim foarte sensibili la căldură.”

Valul de caniculă afectează și alte țări precum Cipru, Turcia sau Italia, unde temperaturile sunt și cu 10 grade peste media perioadei. Se anunță o săptămână fierbinte și în Macedonia de Nord, cu temperaturi de 39 de grade în Skopje. În Serbia, temperatura va depăși 38 de grade, iar autoritățile au emis mai multe coduri de caniculă.

O altă turistă a comparat clima din Finlanda și Grecia: „În Finlanda sunt, probabil, 20 de grade acum și aici cred că sunt 35, spre 40. Aș spune că e mult prea cald ca să stau aici. Am grijă să consum mai multă apă, caut locuri cu aer condiționat și, desigur, port haine de in.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro