După incendii devastatoare și un val de căldură fără precedent în 2023, Grecia se teme acum de „o vară foarte dificilă” pe frontul incendiilor forestiere, conform declarațiilor ministrului pentru Crize Climatice și Protecție Civilă, Vassilis Kikilias, citat de AFP. Ministrul a subliniat că „Nimeni nu poate prezice cu exactitate cu ce condiții meteo ne vom confrunta. Dar oricare ar fi ele, va trebui să luptăm din greu”.
În ciuda faptului că peste 30% din teritoriul Greciei este acoperit de păduri, în 2023 circa 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole au fost mistuite de flăcări, iar peste 20 de persoane și-au pierdut viața. În timpul unui val de căldură de două săptămâni, cel mai lung înregistrat vreodată în țară, Grecia a trecut prin cea mai mare operațiune de evacuare din istoria sa, 20.000 de persoane fiind nevoite să își părăsească locuințele sau stațiunile de vacanță de pe insula Rodos.
Țara mediteraneană a cunoscut „cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată” conform lui Costas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena. Totodată, marți s-au înregistrat temperaturi record pentru prima săptămână din iunie, cu valori de până la 39,3°C.
Lagouvardos a adăugat că anii cu temperaturi ridicate și secetă sunt cei în care s-au înregistrat incendii uriașe. În august anul trecut, un incendiu uriaș în parcul național Dadia a fost catalogat ca cel mai distructiv din Uniunea Europeană. Potrivit adjunctului șefului pompierilor, Nikolaos Roumeliotis, localnicii înșiși au fost surprinși de amploarea incendiului pe pante înainte acoperite de zăpadă.
Theodore Giannaros, meteorolog specializat în incendii la Observatorul din Atena, a subliniat că „În toți anii în care am studiat incendiile de pădure, nu-mi amintesc să fi văzut unul atât de devreme în an și la o altitudine atât de mare”. Aceasta sugerează că Grecia se îndreaptă spre o climă mai caldă și mai uscată.
Între ianuarie și mai, incendiile de pădure au crescut cu 28% față de anul precedent. Până la sfârșitul lunii aprilie, conform premierului Kyriakos Mitsotakis, au fost înregistrate o mie de incendii.
În fața acestei amenințări, Grecia a lansat un proiect de 2,1 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii de protecție civilă. Finanțat în mare parte de Uniunea Europeană, planul prevede achiziționarea de noi bombardiere de apă, elicoptere, camioane de pompieri, camere de termoviziune și peste o sută de drone de supraveghere până în 2025.
Vassilis Kikilias a descris abordarea din acest an drept proactivă, intenționând să trimită bombardierele de apă imediat ce izbucnește un incendiu pentru a economisi timp. De asemenea, autoritățile au desfășurat un exercițiu național de urgență la care au participat pompierii, poliția și serviciile de ambulanță.
Cu toate acestea, conform experților, problema recurentă în Grecia rămâne lipsa de coordonare între serviciile responsabile cu lupta împotriva incendiilor.