Reclamă
Reclamă

Grecia se pregătește intens pentru vârful de sezon turistic din acest an, când va primi un număr record de vizitatori. În același timp, există îngrijorări majore legate de lipsa apei, autoritățile declarând că situația este mai complicată decât oricând, conform The Independent.

Rezervorul principal de apă de pe insula Naxos a secat, fiind acum utilizabil doar pentru țestoasele care se mulțumesc cu ape mâloase. În aval, apa de mare s-a infiltrat în puțurile de irigare goale, afectând astfel recolta de cartofi. Pe insula Karpathos, autoritățile au impus restricții privind schimbarea apei din piscine, iar pe insula Thasos se caută o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă.

„A fost secetă mare în Marea Mediterană și, în special în Naxos, rezervoarele de apă de suprafață sunt goale”, a spus Dimitris Lianos, primarul insulei Naxos.

Reclamă

Anual, milioane de turiști vizitează Grecia pentru a se bucura de plaje, apă și situri antice. Însă schimbările climatice, precum temperaturi mai ridicate, precipitații în scădere și incendii de vegetație, pun în pericol cel mai important motor economic al țării. În acest an, îngrijorările privind viitorul turismului au crescut semnificativ.

În urma celei mai calde ierni înregistrate, incendiile au izbucnit devreme, inclusiv în zone unde de obicei ar fi fost zăpadă. Cel puțin șase turiști, inclusiv Michael Mosley, un cunoscut prezentator de televiziune britanic, au murit luna trecută în timpul primului val de căldură care a lovit țara.

Andrea Toreti, coordonatorul Observatorului european și global pentru secetă din cadrul Serviciului de management al urgențelor Copernicus, a subliniat importanța măsurilor preventive: „Trebuie să luăm măsuri de prevenire și pregătire, pentru că e prea târziu să facem ceva când situația s-a instalat”.

Lipsa de apă este acută în Naxos, o insulă muntoasă cu 20.000 de locuitori, situată într-una dintre cele mai populare, dar și mai uscate, părți ale Mării Egee. Cele două rezervoare ale insulei au acum doar 220.000 de metri cubi de apă pentru utilități, o treime din capacitatea de anul trecut.

Autoritățile au asigurat trei unități portabile de desalinizare pentru tratarea apei de mare, însă apa tratată va fi folosită exclusiv pentru uz casnic, hoteluri și piscine, fermierii fiind nevoiți să se bazeze pe puțuri contaminate cu apă de mare. „Este o mare dezamăgire pentru că noi, oamenii, nu am reușit să anticipăm că schimbările climatice vor bate și la ușa noastră”, a declarat Stelios Vathrakokoilis, un cultivator de cartofi din Naxos.

Țările din Marea Mediterană, inclusiv Spania și Italia, caută soluții pentru menținerea rezervelor de apă, apelând la desalinizare, însă furnizorii spun că există o criză de echipamente din cauza cererii mari. Producătorul grec Sychem a anunțat că nu a putut satisface cererea din această vară din cauza lipsei de componente, iar unități noi ar putea fi disponibile abia după septembrie, conform declarațiilor directorului executiv Alexandros Yfantis.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro