În contextul creșterii numărului de turiști care aleg Grecia ca destinație de vacanță, autoritățile au decis să adopte o serie de măsuri menite să reducă aglomerația de pe plajele din țară. Conform noii legislații, plajele vor putea avea ocupate cu șezlonguri doar 30% din suprafața lor, în timp ce zonele naturale protejate vor permite ocuparea a doar 15% din plajă cu șezlonguri, asigurându-se astfel mai mult spațiu liber pentru turiști.

Premierul Greciei subliniază că se va asigura și menținerea unei distanțe de minimum 4 metri între mare și primul rând de șezlonguri. Această reducere a numărului de șezlonguri disponibile pe plajele grecești va conduce, inevitabil, la majorarea prețurilor pentru închirierea acestora, cu cel puțin 10%. În acest context, și băuturile oferite la barurile de plajă își vor vedea prețurile majorate cu 50 de cenți până la un euro.

Pe lângă aceste schimbări, gestionarii de plaje vor fi supuși unor reguli mai stricte în ceea ce privește întreținerea curățeniei, angajarea unui salvamar și asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilități.

Aceste măsuri vin în urma creșterii numărului de turiști care vizitează Grecia anual, atingând cifra de peste un milion și jumătate de români. Iulia Bălăianu, jurnalist Digi24, menționează că noile reglementări ar putea duce la dispariția imaginilor cu plaje supraaglomerate, oferind o experiență mai plăcută turiștilor.