Serviciile de informaţii din Grecia au dezvăluit miercuri o serie de documente de arhivă care se referă la invazia turcă a insulei Cipru din 1974, potrivit unui raport AFP citat de Agerpres. Această declasificare vine într-un moment important, aducând clarificări asupra unei perioade critice din istoria recentă a regiunii.
Invazia turcă din 1974 a avut loc în contextul unei lovituri de stat orchestrate împotriva guvernului condus de dictatura militară de la Atena. De la acel moment, insula Cipru a rămas divizată între Republica Ciprului, recunoscută internaţional, situată la sud, şi nordul cipriot turc, care şi-a declarat unilateral independenţa în 1983.
Evanthis Hatzivassiliou, profesor de istorie la Universitatea Naţională din Atena, a explicat că documentele desecretizate acoperă perioada critică a invaziei, din iulie până în august 1974. O concluzie importantă din aceste documente este că serviciile de informaţii elene „nu au fost informate” despre lovitura de stat care viza răsturnarea arhiepiscopului Makarios, preşedintele Ciprului. „Dictatura a informat doar persoanele absolut necesare”, a menţionat Hatzivassiliou.
În ciuda faptului că agenţia de informaţii a descris cu acuratețe pregătirile de război ale Turciei, avertismentele acesteia au fost ignorate de autorităţile de la Atena, conform declaraţiilor aceluiaşi profesor. Eşecul în apărarea Ciprului a avut ca rezultat căderea dictaturii greceşti în iulie 1974, urmată de o a doua invazie turcească în august acelaşi an.
Themistoklis Demiris, directorul general al serviciilor de informaţii din Grecia, a subliniat că agenţia intenţionează să continue cu declasificarea documentelor referitoare la alte perioade controversate din istoria Greciei. Demiris nu a oferit detalii suplimentare despre ce alte documente ar putea fi făcute publice în viitor.