Reclamă
Reclamă

Grecia se pregătește începând de marți pentru primul val de caniculă din acest an, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius și un risc „foarte ridicat” de incendii, a declarat luni ministrul pentru crize climatice, Vassilis Kikilias, informează AFP, potrivit Agerpres.

Valul de căldură, care va dura trei zile, va „atinge punctul culminant miercuri și joi”, iar „riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din Grecia”, a indicat presei ministrul, responsabil și cu protecția civilă. Serviciile meteorologice prognozează că mercurul din termometre ar putea ajunge la 42 de grade Celsius în centrul țării. În ultimele zile, Grecia s-a confruntat deja cu temperaturi foarte ridicate, în special la Atena, unde joi sunt așteptate 38 de grade Celsius.

Kikilias le-a cerut grecilor „ajutorul și atenția pentru a proteja viețile umane” și natura, în condițiile în care țara înregistrează zilnic între 30 și 40 de incendii de pădure, deocamdată la scară redusă.

Reclamă

Deși vara nu a început încă, marțea trecută au fost înregistrate recorduri de căldură pentru prima săptămână de iunie, potrivit site-ului meteo.gr, temperaturile ajungând în unele locuri la 39,3 grade Celsius.

Această țară mediteraneană, obișnuită cu valurile de căldură, s-a confruntat în 2023 cu incendii devastatoare și cu o caniculă de două săptămâni, de o durată fără precedent. Ea a trecut apoi prin cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată, iar acum se teme de „o vară foarte dificilă” în ceea ce privește incendiile de pădure, potrivit lui Kikilias, intervievat săptămâna trecută de AFP.

Circa 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole au fost distruse de flăcări în 2023 și peste 20 de persoane au murit. Potrivit Grupului interguvernamental de experți privind evoluția climei (IPCC), creșterea temperaturilor provocată de emisiile de combustibili fosili de origine umană prelungește sezonul incendiilor și mărește suprafața arsă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro