Reclamă

Un bărbat din Teleorman și-a transformat grădina într-un colț de rai exotic, cultivând palmieri, bananieri și alte plante tropicale de 16 ani. Mircea Cătană, electrician de profesie, a declarat pentru Observatorul Prahovean că imaginile cu grădina sa, situată în Olteni, fac furori pe rețelele sociale, atrăgând numeroși curioși.

Povestea a început în 2008, după o vacanță în Plovdiv, Bulgaria, unde Mircea Cătană a văzut cum sunt protejați palmierii de frig. „Am zis că pot să încerc și eu la mine în curte. Nu am studii de specialitate. Am cules informații despre palmieri de la localnicii unde am călătorit, în Spania și Turcia. Eu sunt de profesie electrician, dar cred că atunci când îți place un lucru nimic nu te împiedică să-l realizezi”, a spus acesta.

În prezent, Cătană are peste 12 arbori tropicali în grădina sa, dintre care șase bucăți de „trachicarpus fortunei” (cunoscut și ca palmierul-morișcă), doi washingtonia filifera, doi phoenix canariensis, un cycas, un leandru și mai mulți bananieri. Pentru a-i proteja de frigul iernii, bărbatul înfășoară fiecare palmier cu un furtun luminos și folii speciale. „Înfășor fiecare palmier cu câte un furtun luminos pe becuri, nu pe leduri, care poate fi cumpărat la metru de la orice magazin de bricolaj. Înainte de asta, strângem frunzele palmierului în sfoară, apoi montăm de sus până jos în spirală acest furtun luminos. Apoi înfășurăm pe palmier folie normală pentru solarii, în două trei straturi, strângem bine folia cu sfoară și lăsăm în vârf un gol pentru aer. Eu conectez furtunul luminos la curent doar când temperatura scade sub zero grade”, explică Mircea Cătană.

Bărbatul își amintește de provocările experienței, menționând un viscol puternic de acum 10 ani: „S-a ars transformatorul care alimenta furtunul luminos cu care încălzeam palmierii. Atunci, timp de trei nopți la rând, am pus alarma pe telefon și, din oră în oră, porneam generatorul. Din cauza gerului, –18 grade, au avut de suferit, iar atunci i-am protejat cu toate macatele de lână ale bunicii”.

În ciuda scepticismului întâlnit pe internet, Mircea Cătană îi încurajează și pe alți români să încerce să-și planteze palmieri. „Mai ales că acum avem ierni blânde, așa că nu e foarte greu să-i treacă peste sezonul rece. Celor care locuiesc în zona montană le recomand Trachycarpus Fortunei, care sunt cei mai rezistenți la frig și care au nevoie doar să fie bine protejați cu o folie antiîngheț”, sugerează acesta.

Cătană oferă și sfaturi pentru îngrijirea gazonului, subliniind importanța irigării. „Secretul este irigarea. Îi trebuie foarte multă apă în perioada asta de secetă. Eu doar primăvara îi administrez un îngrășământ pe bază de azot, în rest nu-i fac nimic. Doar apă și tuns”, afirmă el.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro