Reclamă
Reclamă

In această seară o explozie devastatoare a avut loc în Crevedia, rezultata cu un numar imens de victime. În urmă, s-au ridicat întrebări serioase despre siguranța stațiilor GPL din România. Dar cât de bine sunt reglementate acestea și cât de eficient se aplică aceste reglementări?

Reglementări Pe Hârtie

Potrivit Tabelului 3 privind normativele de siguranță, distanțele necesare între o stație GPL și clădirile din apropiere sunt strict definite. Dacă vorbim despre clădiri de locuit, trebuie să existe o distanță de cel puțin 40 de metri.

Pentru construcții de sănătate, cum ar fi spitalele, distanța minimă se mărește la 50 de metri. Și nu este doar despre clădiri; drumurile naționale și județene trebuie să fie la o distanță de cel puțin 8 metri de o stație GPL.

Reclamă

Mai multe informații privind toate avizele și autorizațiile pentru amplasarea unei stații GPL cât și tabelul cu toate distanțele care trebuiesc respecate găsiți pe legea5

Amplasate Pe Pile sau Reglementate?

În practică, mulți români suspectează că autorizațiile pentru stațiile GPL pot fi obținute „pe pile”, fără respectarea strictă a regulamentelor. Această suspiciune este întărită de proximitatea unor stații GPL de clădiri și zone rezidențiale sau instituții publice. Cu alte cuvinte, teoria nu pare să corespundă cu realitatea.

Stații Vechi, Riscuri Mari

O altă problemă majoră este vârsta unor instalații GPL. Unele dintre acestea sunt în funcțiune de decenii și tehnologia sau materialele utilizate nu mai sunt în conformitate cu standardele moderne de siguranță. Acest lucru pune în pericol nu doar angajații stației, ci și oamenii din împrejurimi.

Timpul Acționează Împotriva Noastră

Fiecare zi care trece fără o inspecție serioasă sau revizuirea autorizațiilor adaugă la riscul unei alte tragedii. Aceasta nu este doar responsabilitatea proprietarilor stațiilor, ci și a autorităților care trebuie să asigure reguli clare și să le impună.

Concluzii și Apel la Acțiune

Situația actuală este inacceptabilă și necesită o acțiune imediată. Nu mai putem ignora riscurile și neregulile care există în sectorul GPL. Este timpul ca autoritățile să își asume responsabilitatea și să ia măsuri eficiente pentru a asigura siguranța tuturor

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro