Google a fost trimis în judecată în SUA pentru că invadează în mod ilegal confidențialitatea utilizatorilor. Compania acuzată că urmărește oamenii chiar și atunci când navighează în „modul incognito.
Probleme pentru Google
Inițiatorii procesului doresc cel puțin 5 miliarde de dolari din partea Google și de la proprietarul Alphabet.
Mulți internauți cred că istoricul căutării lor nu este urmărit atunci când aceștia aleg să facă diverse căutări în mod privat. Motorul de căutare neagă că acest tip de activitate este ilegală. Gigantul susține că este transparent în privința datelor pe care le colectează în modul privat.
Din acest proces colectiv ar putea face parte „milioane” de utilizatori ai Google. Aceștia au început să utilizeze de la 1 iunie 2016 „modul icognito”, susține firma de avocatură Boies Schiller Flexner. Reprezentanții firmei au deschis marți acțiunea în justiție la tribunal federal din San Jose, California.
Ce spun reprezentanții companiei
Prin accesarea modului incognito oferit de browserul Google Chrome utilizatorii pot să folosească utilizeze internetul fără ca lucrurile pe care aceștia le caută să fie salvată de browser sau de telefon. Totuși, site-rile pe care aceștia le accesează pot avea programe precum Google Analytics. Astfel de programe urmăresc activitatea utilizatorului.
Potrivit plângerii depuse Google „nu poate desfășura în continuare această operațiune ascunsă de colectare de informații neautorizate de la aproape fiecare american care deține un computer sau un telefon mobil”.
„Așa cum se menționează de fiecare dată când un utilizator deschide o fereastră incognito, site-urile de internet ar putea colecta informații despre activitatea utilizatorului”, a spus Jose Castaneda, purtător de cuvânt al companiei Google.
Compania susține că prin colectarea informațiilor despre căutările pe care le fac utilizatorii online. Chiar și atunci când aleg să navigheze în modul privat. Îi ajută pe cei care dețin site-uri să facă o evaluare mai bună a conținutului, a produselor sau a stragiilor de marketing.
Cu toate că modul incognito există de ceva timp, firma de avocatură a afirmat că doar recent a decis să accepte cazul și să-i reprezinte pe cei trei utilizatori care au vrut să deschidă proces contra Google.