Joi, Gisele Pelicot a ieșit din tribunalul din sudul Franței, după ce fostul ei soț a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru drogarea și violarea acesteia, atrăgând zeci de străini care au abuzat-o timp de aproape un deceniu. Dominique Pelicot, în vârstă de 72 de ani, a fost găsit vinovat de toate acuzațiile la Avignon.
Alături de el, încă 50 de bărbați au fost condamnați, deși pedepsele lor au fost mai mici decât cele solicitate de procurori. Deși procesul s-a încheiat, cazurile continuă să ridice întrebări despre viitorul familiei Pelicot, conform BBC.
În septembrie, când Gisele a urcat pentru prima dată treptele tribunalului, numele ei nu era cunoscut. După 15 săptămâni, lumea știa cine este, iar când a părăsit judecătoria, mulțimile îi scandau numele, imaginea sa fiind pe prima pagină a ziarelor internaționale.
În prezent, Gisele este una dintre cele mai cunoscute femei din Franța. Deși și-a schimbat numele de familie după condamnarea soțului, va fi greu de obținut anonimatul pe care îl dorea pentru a-și reface viața.
Fiica sa, Caroline Darian, a fost confruntată cu fotografii tulburătoare la secția de poliție, descoperind cu groază că este victima fără amintiri a abuzurilor documentate. Tatăl ei a negat acuzațiile, dar Caroline a declarat că nu l-ar crede niciodată. Pentru procurori, lipsa dovezilor i-a transformat cazul într-o „victimă uitată”.
David, fratele lui Caroline, a subliniat că procesul a afectat întreaga familie, nu doar Gisele. „Ne-am simțit uitați. Avocații mamei au făcut o treabă bună, dar noi am fost ignorați”, a spus el.
Caroline și-a acuzat mama de „negare” ca mecanism de apărare. „Din cauza tatălui meu, îmi pierd acum mama”, a mărturisit ea.
În afara condamnării lui Dominique Pelicot, pedepsele celor implicați în caz au fost mai mici decât propunerile procurorilor. Mai mulți dintre inculpați au fost mulțumiți de sentințele primite, ceea ce face improbabil un apel din partea lor.
Pcsesul a dus la apeluri pentru sensibilizarea tinerilor cu privire la consimțământ și la o posibilă schimbare a legislației franceze în acest sens. Problema a fost dezbătută ca una de educație, mai degrabă decât de justiție, potrivit avocatei Béatrice Zavarro.
Până la finalul procesului, mulți s-au exprimat pentru reformarea educației sexuale în școli, cerând programe care să reflecte realitățile la care copiii sunt expuși online.