Reclamă
Reclamă

Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, a declarat sâmbătă că nu va asigura încă sprijinul pentru un nou mandat al Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene, dorind să aștepte nominalizarea oficială din partea Partidului Popular European (PPE). „Propunerea ţine de competenţa PPE, iar când va fi gata, vom face evaluările noastre”, a afirmat Meloni, la finalul summit-ului G7 desfășurat în sudul Italiei.

Meloni a subliniat că este important ca Italia să fie luată în considerare în „mod corespunzător” în cadrul noii comisii. În contextul alegerilor europene de duminica trecută, PPE s-a clasat pe primul loc în ce privește numărul de mandate.

Poziția actuală printre liderii PPE este de a susține Ursula von der Leyen pentru un nou mandat. Totuși, nu este încă clar dacă von der Leyen ar obţine suficiente voturi de la susţinătorii săi actuali din Parlamentul European dacă ar fi nominalizată de şefii de stat şi de guvern din UE. În această situație, ar putea fi nevoită să se bazeze pe voturile partidului de extremă dreapta al lui Meloni, Fratelli d’Italia. De asemenea, un scenariu alternativ ar putea implica solicitarea sprijinului Verzilor.

Reclamă

Meloni a evidențiat importanța sprijinului acordat Italiei în Comisia Europeană și a reiterat că decizia finală privind sprijinul pentru von der Leyen va fi luată după ce PPE își va nominaliza oficial candidatul. În momentul de față, scena politică europeană rămâne incertă, cu o posibilă realiniere a sprijinului în funcție de evoluțiile din cadrul PPE și ale altor grupuri politice majore din Parlamentul European.

Pe scurt, Giorgia Meloni nu confirmă încă sprijinul pentru Ursula von der Leyen, preferând să aștepte nominalizarea oficială din partea PPE înainte de a face o evaluare finală. În același timp, Ursula von der Leyen s-ar putea confrunta cu provocări semnificative pentru obținerea unui nou mandat, în funcție de configurațiile politice și sprijinul pe care îl va primi în Parlamentul European.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro