Primarul Nicușor Dan a anunțat cât vor plăti locuitorii din București pe o gigacalorie. Începând din această iarnă, prețul la căldură și la curent electric va crește fața de anii trecuți.

Locuitorii din București au primit o veste cât se poate de neplăcută legată de prețul unei gigacalorii. Nicușor Dan vrea să crească prețul prețul plătit de contribuabili pentru gaze și căldură până la suma de 280 de lei pe lună, dar nu are susținerea celor de la Consiliul General.

Cât va costa o gigacalorie în București. Anunțul primarului Nicușor Dan

Totuși, până când Consiliul General se va răzgândi cu privire la modificarea prețului, locuitorii din București vor plăti 164 de lei pe o gigacalorie. Decizia a fost luată după o ședință avută cu Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

„În ceea ce priveşte banii pe care-i plătesc bucureştenii, până când CGMB nu o să modifice hotărârea din 2011, bucureştenii vor plăti 164 de lei, cum plătesc şi azi. PNL şi PMP susţin această majorare la 280 de lei ( a preţului gigacaloriei) care ţine cont de mai mulţi factori.

Ţine cont de creşterea preţului gazului, de preţurile care sunt în ţară pe acelaşi serviciu, ţin cont de neajunsurile pe care, din păcate, bucureştenii le au. Ţine cont că nu s-a mai făcut o creştere din anul 2011 când preţul total, cel care e acum de 980 de lei , atunci era de 320 de lei cu totul. Bucureştenii plăteau 164 din 320 de lei. Acum plătesc 164 din 980 de lei.

PNL şi PMP susţin această creştere care, în opinia mea, este rezonabilă. USR nu s-a pronunţat. Aşteaptă să vadă care este răspunsul din partea Guvernului, iar PSD s-a pronunţat public că nu susţine o majorare”, a declarat primarul Capitalei Nicușor Dan, potrivit România TV. 

Cât va costa o gigacalorie în București. Anunțul primarului Nicușor Dan: „Creşterea e rezonabilă”
Captură Știrile Protv

Cum vrea să rezolve primarul Capitalei lipsa banilor pentru căldură

Totodată, Nicușor Dan a declarat, potrivit aceleași surse, că a discutat despre posibilitatea ca Primăria Capitalei să se poate împrumuta de bani, cu scopul de a scoate compania Elcen din insolvenţă.

„Ca să preiei ELCEN şi mai ales, ca să scoţi ELCEN din insolvenţă pentru a accesa fonduri de modernizare trebuie să găsim nişte bani pe care PMB să îi plătească. Una dintre soluţii este ca pentru Bucureşti să se mărească platonul. Răspunsul este la ministrul de Finanţe.

Discuţia a fost că bugetul pe 2022 este în lucru, şi discuţia a fost care sunt urgenţele până la finalul anului 2021 şi care este necesarul începând cu 2022. Răspunsul final o să fie, pentru cei ca noi, care au nevoie în special pe anul 2022, va veni prin bugetul de stat.

Sunt optimist că Guvernul va ajuta toate oraşele care au sistem centralizat de încălzire, cuantumul nu îl poate estima nimeni, azi, este un subiect care ţine de legea bugetului de stat pe 2022.”, a completat edilul Bucureștiului.