Agenția medicamentului din Italia (AIFA), a aprobat, miercuri, rapelul cu vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager pentru cei care s-au vaccinat inițial cu Johnson&Johnson. Astfel, că vor sau nu, aceștia trebuie să își facă rapelul cu alt vaccin.

Rapelul se face la 6 luni de la prima doză pentru cei vaccinați cu J&J, cu un vaccin ARNm, potrivit ANSA.

Datele științifice arată că protecția față de formele severe ale Covid-19 și de spitalizare rămâne stabilă după vaccinul J&J timp de până la șase luni. Este opinia comitetului tehnic și științific al Agenției Italiene pentru Medicamente.

În plus, odată cu trecerea timpului, ar exista o scădere lentă a eficacității vaccinului împotriva formelor ușoare și moderate ale bolii.

În Lazio, medicii de familie și farmaciile vor începe imediat administrarea rapelului pentru cei vaccinați cu J&J.

În România se va începe pe 8 noiembrie

Și în România se va da startul în curând la vaccinarea celor pentru care au trecut șase luni de când le-a fost administrată doza a doua de ser, a anunțat Valeriu Gheorghiță de curând.

„În această săptămână, am decis, în baza recomandărilor şi studiilor ştiinţifice, că toate persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson vor avea recomandare de rapel după minim şase luni cu vaccinuri pe bază de ARn mesager, fie de la Compania Biontech/Pfizer, fie de la Moderna. În cazul în care se optează pentru vaccinul de la Moderna, doza va fi întreagă, echivalentul a 100 de micrograme”, a anunţat medicul militar, săptămâna trecută.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la Johnson & Johnson vor putea opta la rapel şi pentru a face acelaşi tip de vaccin, adică Johnson & Johnson.

Cum funcționează vaccinul Johnson&Johnson

Acest ser produs de J&J este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Acest lucru înseamnă că tipul acesta de vaccin utilizează un adenovinus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului Sars-Cov-2 în celulele de la locul administrării sintetizează proteina Spike la Sars-Cov-2. Astfel, organismul nostru va recunoaste această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și celule pentru a o ataca. Ulterior, dacă persoana vaccinată cu acest ser va contacta mai târziu virusul, organismul îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Acest vaccin este administrat într-o singură doză, iar el va începe să fie eficient începând cu a 14 sau a 28-a zi de la vaccinare. Doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani se pot imuniza cu acest ser.