Reclamă

Ghețarul de la Scărișoara, unul dintre cele mai cunoscute blocuri de gheață subterane din Munții Apuseni, se topește într-un ritm fără precedent. După ierni tot mai blânde și veri fierbinți, ghețarul s-a micșorat într-un singur an cât în zece, conform observațiilor recente.

Temperatura în peșteră variază între minus 14 grade Celsius pe timp de iarnă și până la 3 grade Celsius vara. Vizitatorii care au explorat recent peștera au remarcat o diminuare accentuată a ghețarului de-a lungul anilor.

Un turist a declarat: „Acum 50 de ani era mai frumos, era mult mai înalt. Oricum a mai scăzut din el un metru jumate.” Un alt vizitator a adăugat: „E fain, dar mi se pare că se cam topesc ghețarii, cel puțin aici la intrare.”

Fenomenul nu este doar observat de turiști. Dumitru Sorin, ghid turistic, a explicat că „în ultimii ani, iernile sunt tot mai blânde, iar stratul format iarna este mult mai mic decât cel ce se topește vara”. Cosmin Dobra de la Administrația Parcului Natural Apuseni a confirmat: „În sezonul ploios pătrund precipitațiile în peșteră și dacă nu scade temperatura după sezonul ploios, și atunci se topeste gheața, pentru că și precipitațiile contribuie la topirea stratului de gheață.”

Ghețarul de la Scărișoara este, de asemenea, un important punct de atracție turistică, fiind vizitat anual de peste 100 de mii de turiști. Turiștii sunt atrași de unicitatea acestuia, dar fenomenul recent de topire rapidă ridică îngrijorări cu privire la viitorul său.

Stratul de gheață care se topește vara ar trebui să se formeze iarna, dar acest proces a devenit din ce în ce mai dificil din cauza temperaturilor ridicate din ultimii ani.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro