Reclamă

Ghețarii au pierdut 6.542 de miliarde de tone de gheață în perioada 2000-2023, contribuind cu 18 milimetri la creșterea nivelului oceanului planetar, conform unei analize publicate în revista Nature. În medie, ghețarii au pierdut 273 de miliarde de tone de gheață anual în acest interval, potrivit unei cercetări incluse în Exercițiul de intercomparare a echilibrului masic al ghețarilor (Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise – Glambie).

Geologul Michael Zemp, unul dintre conducătorii studiului, relevă că „pentru a pune acest lucru în perspectivă”, această cantitate „reprezintă întregul consum de apă al populației globale timp de 30 de ani, luând în considerare un consum mediu zilnic de trei litri per persoană”, menționează dpa, preluată de Agerpres.

Initiativa internațională Glambie, coordonată de Serviciul mondial de monitorizare a ghețarilor și găzduită de Universitatea din Zurich, a reunit sute de contribuții din diverse locuri ale lumii. Cercetările au combinat date multiple, inclusiv măsurători de teren și informații obținute cu ajutorul diverselor instrumente optice, radar, laser și gravimetrice. Aceste demersuri au permis elaborarea unei serii cronologice anuale referitoare la modificările masei de gheață în toate regiunile cu ghețari la nivel global între 2000 și 2023.

Începând cu 2010, ghețarii au pierdut aproximativ 5% din volumul total, cu Europa Centrală fiind afectată de o pierdere de 39% și zonele ca insulele din Antarctica și Subantarctica înregistrând un declin de aproximativ 2%.

Analiza evidențiază creșterea pierderii masei de gheață, cu 36% mai mare în perioada 2012-2023 comparativ cu cea din prima jumătate analizată (231 de miliarde de tone). În plus, pierderile de gheață între 2000 și 2023 au depășit cu 18% declinul calotei glaciare din Groenlanda și sunt de peste două ori mai mari decât declinul înregistrat de calota glaciară din Antarctica.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro