Germania va livra nu mai puțin de 4.000 de drone sofisticate către Ucraina, conform anunțului făcut luni de Ministerul Apărării din Berlin. Cu toate acestea, cancelarul Olaf Scholz rămâne ferm pe poziția sa de a nu trimite rachetele cu rază lungă Taurus, chiar dacă acestea au fost solicitate de Kiev. Informația a fost transmisă de Agenția France-Presse și preluată de Agerpres.
Potrivit ministrului Boris Pistorius, ‘este vorba despre drone pilotate de inteligența artificială (IA) și care pot scoate din funcțiune apărările electronice ale dronelor adverse’. Cele 4.000 de drone urmează a fi livrate rapid și sunt capabile să acționeze pe o distanță de ’30, 40 km’ în teritoriul rus, având capacitatea de a ataca posturi de luptă, noduri logistice și alte ținte, a mai precizat ministrul. Aceste drone sunt considerate un ‘atu suplimentar important pentru forțele armate ucrainene’.
Până la acest anunț detaliat, în iunie, Berlinul menționase că va livra mii de drone Ucrainei, dar nu a specificat caracteristicile lor tehnice. Dronele sunt fabricate de Helsing, o companie europeană specializată în inteligență artificială pentru domeniul militar, care a semnat un contract cu Ministerul Apărării din Ucraina în septembrie, a relatat cotidianul german Bild.
Deși dronele au fost numite ‘mini-Taurus’ datorită similitudinilor percepute cu rachetele de croazieră Taurus, cu o rază de acțiune de peste 500 km solicitate de Ucraina, Ministerul Apărării din Germania respinge o astfel de comparație. Natalie Jenning, o purtătoare de cuvânt a ministerului, a subliniat că ‘aceste drone sunt drone tactice cu o rază de acțiune limitată’ și nu există nicio legătură cu rachetele Taurus.
Cancelarul Olaf Scholz, liderul unui guvern minoritar alături de Verzi, fără liber-democrații, după ce aceștia au părăsit coaliția pe 6 noiembrie, argumentează refuzul său de a furniza rachete Taurus prin riscul de escaladare a conflictului între Rusia și Occident. Un purtător de cuvânt a afirmat luni că Olaf Scholz ‘nu-și va mai schimba’ poziția, chiar și după ce Statele Unite au aprobat utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS cu rază lungă pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.
Decizia cancelarului este subiect de discuție în rândul politicienilor germani. Vicepremierul Robert Habeck, liderul Verzilor la alegerile din 23 februarie, a menționat că ar înlocui decizia lui Scholz dacă ar deveni cancelar. Mai mult, partidele conservatoare (CDU-CSU), care se bucură de sprijin în sondaje, au susținut în mod constant livrarea de rachete Taurus.