Reclamă

Începând de vineri, 1 noiembrie, Germania a simplificat procedura de schimbare de gen, introducând o nouă lege care permite persoanelor să-și modifice prenumele și genul printr-o simplă declarație la starea civilă. Această modificare legislativă a stârnit dezbateri aprinse, dar a fost primită cu entuziasm de comunitatea LGBT+.

„Sunt foarte fericită deoarece este o zi istorică pentru recunoașterea diversității sexuale și a drepturilor omului și a persoanelor transgender și non-binare în Germania”, a declarat Nyke Slawik, una dintre cei doi deputați transgender din Bundestag. Potrivit acesteia, noua „lege privind autodeterminarea” va permite persoanelor să-și schimbe prenumele și genul fără proceduri costisitoare, fiind necesară doar o revalidare la trei luni după solicitare.

Până în prezent, aproximativ 15.000 de persoane au depus cereri înainte de intrarea oficială în vigoare a noii legi, conform revistei Der Spiegel. Preînscrierile au fost deschise începând cu 1 august.

Ministrul Familiei, Lisa Paus, a marcat ocazia ca fiind „o zi foarte specială” pentru comunitatea LGBT+, subliniind că drepturile acestei comunități vor fi „considerabil consolidate”. Anterior, legislația din 1981 impunea două rapoarte psihologice și decizia unui judecător, reglementări percepute ca fiind umilitoare.

Un sondaj realizat de institutul YouGov a indicat că 47% dintre respondenți susțin noua lege, în timp ce 37% se opun. Criticile puternice provin în general din partea politicienilor de dreapta conservatori, cum ar fi deputata Dorothee Bar din partidul CSU, care a descris inițiativa ca un „proiect ideologic scandalos”.

Există îngrijorări exprimate de unele organizații pentru drepturile femeilor că bărbați ar putea exploata noua lege pentru a accesa spații destinate exclusiv femeilor și fetelor. Nyke Slawik a subliniat că frica nu este justificată conform prevederilor actuale, iar unitățile pot să-și impună propriile reguli de acces.

Legea modernizează statutul juridic în acord cu deciziile anterioare ale Curții Constituționale și clarifică procedurile pentru minori, oferindu-le adolescenților peste 14 ani dreptul de a iniția procesul cu acordul părinților, dar cerând dovada consultării unui psiholog.

Această schimbare juridică urmărește să îmbunătățească experiența vieții de zi cu zi pentru mulți membri ai comunității transgender din Germania.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro