Germania respinge numele „Misiunea NATO Ucraina” pentru un nou proiect de sprijin al Ucrainei, argumentând că un astfel de nume ar transmite un mesaj greșit către Rusia. Această poziție a Berlinului a provocat iritarea unor aliați.

La summitul NATO din iulie de la Washington se plănuiește lansarea unui program numit „NATO Mission Ukraine” („Misiunea NATO Ucraina”). Până acum, statele membre ale alianței și-au coordonat ajutoarele prin Grupul de Contact pentru Ucraina, condus de SUA, și nu prin NATO, care nu se poziționează ca parte în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Aliații europeni se arată îngrijorați că o victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie ar putea slăbi coordonarea americană. Ei se îndoiesc de disponibilitatea republicanului de a susține efortul de război al Ucrainei, scrie dpa, citată de Agerpres. Unul dintre obiectivele summitului este transferul către NATO al responsabilităților Grupului de Contact.

Germania respinge numele propus pentru proiect, ceea ce întârzie acest plan. Mai mulți diplomați au declarat agenției dpa că aproape toți aliații consideră refuzul Berlinului un gest inutil de atenție față de Rusia. Potrivit unor surse, guvernul german este îngrijorat că desemnarea proiectului ca „misiune” ar putea fi considerată o intenție a NATO de a trimite militari în Ucraina, ceea ce ar putea alimenta propaganda rusă.

Susținătorii numelui argumentează că Moscova ar putea vedea lansarea noului proiect ca o agresiune împotriva Rusiei indiferent cum este denumit proiectul. Ei susțin că Kremlinul se va folosi oricum de acest proiect pentru a răspândi dezinformări.

Pentru majoritatea aliaților, rezistența izolată a Germaniei este de aceea greu de înțeles, căci Berlinul susține fără rezerve proiectul în sine. Conform informațiilor obținute de dpa, guvernul german a propus ca noua misiune să fie denumită „Pledge Assistance Coordination Training” (Angajament – Asistență – Coordonare – Instruire), cu acronimul PACT, pentru a arăta clar că obiectivul este coordonarea ajutorului și a eforturilor de instruire pentru forțele armate ucrainene.