Reclamă

Germania continuă să respingă cererile Ucrainei de a furniza rachetele cu rază lungă de acțiune Taurus, în ciuda presiunii internaționale de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat pe 13 septembrie că Berlinul a luat o decizie clară și că aceasta nu va suferi schimbări: „Germania a luat o decizie clară cu privire la ceea ce vom face și ceea ce nu vom face. Această decizie nu se va schimba”.

Declarația vine pe fondul discuțiilor președintelui american Joe Biden și ale prim-ministrului britanic Keir Starmer, care nu au relaxat restricțiile privind utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune în Rusia la întâlnirea lor din Washington. În timp ce Washingtonul a început deja să furnizeze Ucrainei rachete avansate ATACMS cu o rază de acțiune până la 300 de kilometri, Berlinul rămâne ferm pe poziții în privința rachetelor Taurus.

Analiștii spun că decizia lui Scholz este motivată de temeri legate de o eventuală escaladare a conflictului. Fabian Hoffmann, specialist în tehnologia rachetelor, susține că „un scenariu de coșmar pentru Scholz este că Ucraina ar folosi Taurus pentru a lovi ținte sensibile din punct de vedere politic din interiorul Rusiei”, ceea ce ar putea duce la ostilități directe între Germania și Rusia.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a sugerat că refuzul Germaniei ar putea fi legat de preocupările legate de un eventual sabotaj nuclear ordonat de Vladimir Putin. În timp ce Kievul a primit deja sisteme de rachete Storm Shadow și SCALP din Regatul Unit și Franța, fiecare având o rază de acțiune de până la 250 de kilometri, rachetele Taurus oferă un avantaj semnificativ cu capacitatea de a lovi la 500 de kilometri.

Cercetătorii indică și o problemă internă de politică germană, susținând că motivul refuzului ar putea fi atribuit neînțelegerilor politice și unei posibile lipse de încredere în conducerea Ucrainei. Un sondaj realizat în aprilie de Institutul Forsa a arătat că doar 37% dintre germani susțin livrările de rachete Taurus, în timp ce 56% se opun. Pe de altă parte, 62% dintre germani sunt de acord cu furnizarea mai multor arme și muniții Ucrainei, potrivit unui sondaj ZDF din februarie.

În timp ce sprijinul populației germane este scindat, experții sugerează că lipsa unei strategii clare și a comunicării politice din partea Berlinului contribuie la reticența față de oferirea ajutorului necesar Ucrainei. Decizia rămâne una sensibilă, cu impact atât asupra relațiilor internaționale, cât și asupra politicilor interne ale Germaniei.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro