Reclamă
Reclamă

Oficialii guvernului federal german recomandă populației să se adăpostească în încăperi special amenajate în subsolul casei, considerate mai eficiente într-un război modern decât buncărele uriașe construite în timpul Războiului Rece, potrivit revistei Der Spiegel. Aceste recomandări vin pe fondul îngrijorărilor crescânde de securitate stârnite de invazia Rusiei în Ucraina.

Consiliile locale din Germania au cerut guvernului federal să reamenajeze vechile buncăre din cauza acestor îngrijorări, conform presei germane din martie. Totuși, adăposturile publice de mari dimensiuni „nu sunt o măsură de protecție adecvată împotriva armelor de precizie moderne”, care pot provoca distrugeri masive în doar câteva minute, a scris Der Spiegel, citând un raport care va fi discutat de miniștrii de interne în Potsdam luna aceasta.

Cel mai mare pericol pentru populația civilă în caz de atac ar fi dărâmăturile și schijele care zboară în urma unei explozii, precum și unda de șoc produsă de aceasta, conform experților citați de ziarul german. Încăperile construite la subsol sau în interiorul clădirilor oferă deja o protecție sporită, însă prin acoperirea ferestrelor și a altor deschideri se poate crește nivelul de protecție, conform Newsweek.

Reclamă

Buncărele și camerele existente în clădirile publice, centrele comerciale, parcările subterane și stațiile de metrou sunt considerate alternative adecvate pentru locuitorii marilor orașe care nu sunt acasă în timpul unui atac surpriză. Totuși, adversarii nu sunt așteptați să lanseze bombardamente masive ca în Al Doilea Război Mondial, ci mai degrabă să vizeze ținte selecte, precum clădirile guvernamentale sau infrastructura critică.

„Precizia armelor moderne este atât de mare încât o lovitură directă ar distruge orice fel de adăpost,” a subliniat Der Spiegel. În timpul Războiului Rece, Germania de Vest avea aproximativ 2.000 de buncăre, dintre care 579 mai sunt utilizabile pentru apărarea civilă, oferind protecție pentru circa 470.000 de oameni. Pentru a proteja întreaga populație a Germaniei de 85 de milioane de oameni, ar fi necesare încă 210.100 de buncăre, cu un cost estimat la 140,2 miliarde de euro.

O soluție pe termen lung ar consta în dotarea fiecărei case cu propriul adăpost echipat cu toate dotările necesare, dar pentru a realiza acest proiect în toată țara ar fi nevoie de mai multe decenii.

André Berghegger, șeful Asociației Orașelor și Municipiilor din Germania, a subliniat în martie nevoia urgentă de a reactive vechile buncăre, estimând că ar fi necesar cel puțin 1 miliard de euro din bugetul federal în fiecare an pentru următorii 10 ani pentru a proteja populația „de pericolele legate de război”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro