Bundeswehr, armata germană, își informeză companiile despre un plan secret de pregătire pentru un posibil conflict militar în care ar fi implicată Germania direct pe flancul estic al NATO. Potrivit publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung, documentul de strategie, denumit ‘Planul de operațiuni Germania’, clarifică rolul esențial al economiei în gestionarea unei astfel de situații.
Acest document strategic, care numără aproximativ 1.000 de pagini, detaliază clădirile și infrastructurile critice ce necesită protecție defensivă, precum și planuri de mobilizare în cazul unui atac sau al unei tensiuni, cum ar fi o manevră rusă amenințătoare la granițele NATO. În acest scenariu, Germania ar deveni un punct central pentru mobilizarea trupelor și resurselor militare către est.
Rolul companiilor a fost subliniat și prezentat în cadrul unui eveniment la Camera de Comerț din Hamburg, unde acestea au primit îndrumări despre cum să se pregătească pentru astfel de situații. Locotenent-colonelul Jörn Plischke a recomandat companiilor să își pregătească angajații pentru astfel de eventualități, subliniind importanța formării de șoferi de camioane din rândul personalului, având în vedere dependența de forța de muncă est-europeană, care ar putea fi afectată în cazul unui conflict.
De asemenea, locotenent-colonelul a accentuat necesitatea ca firmele să devină autosuficiente prin dotarea cu generatoare diesel sau turbine eoliene. Bundeswehr-ul desfășoară întâlniri similare cu companiile din întreaga țară pentru a pregăti un plan unitar și coeziv de apărare civilă și militară.
Plischke a subliniat provocările cu care s-ar putea confrunta Germania, precum întreruperile de aprovizionare și posibila închidere a căilor feroviare sau a râurilor, subliniind importanța unei economii reziliente. La nivel politic, abordările Bundeswehr-ului au fost bine primite, subliniind importanța logistică a Hamburgului în strategia defensivă.
Rugat să precizeze riscurile, locotenent-colonelul a menționat amenințările precum zborurile dronelor, tentativele de spionaj, sabotajele și atacurile cibernetice, care sunt din ce în ce mai frecvente. Conform relatărilor sale, Germania produce momentan doar trei tancuri pe an comparativ cu Rusia, care produce 25 lunar, crescând astfel nevoia urgentă de pregătire logistică și militară.