Germania a actualizat planurile de război pentru prima dată de la Războiul Rece, ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia. Conform unui document de 67 de pagini, numit „Directiva-cadru pentru apărarea generală”, libertăţile și rutina zilnică ale cetățenilor ar suferi schimbări radicale în caz de conflict.

În situația unui război, recrutarea obligatorie în armată va fi reintrodusă, iar muncitorii calificați de peste 18 ani ar putea fi repartizați în diverse locuri de muncă esențiale, inclusiv în brutării și oficii poștale, fără a putea demisiona. De asemenea, medicii, psihologii, asistentele și veterinarii ar putea fi mobilizați în funcții militare și de serviciu public.

Documentul prevede și raționalizarea alimentelor. În condițiile scăderii proviziilor, guvernul ar asigura „o masă caldă pe zi” pentru cetățeni, depozitând alimente precum orez, legume și lapte condensat. Benzina și petrolul ar putea fi, de asemenea, raționalizate cu ajutorul cupoanelor.

Stațiile de metrou ar putea fi transformate în buncăre improvizate, iar spitalele ar trebui pregătite pentru un aflux mare de pacienți. Ministrul german de interne Nancy Faeser a declarat: „Agresiunea rusă a schimbat complet situația securității în Europa. Pe lângă măsurile de protecție ale autorităților noastre de securitate și apărarea militară, trebuie să consolidăm și mai mult protecția civilă”.

Planul subliniază că spitalele ar trebui să se pregătească pentru a trata un număr mare de pacienți pe o perioadă extinsă, avertizând că populația germană nu poate conta pe „ajutor organizat de guvern” imediat, din cauza pagubelor ce ar putea apărea simultan în mai multe locații. Documentul specifică că civilii trebuie să fie pregătiți să se ajute singuri și să acorde asistență vecinilor.

Mass-media din Germania va fi obligată prin lege să partajeze imediat informații importante guvernamentale, în timp ce autoritățile vor avea puterea de a evacua civilii din anumite zone, menționând că familiile nu vor fi separate. Serviciile meteo vor continua să funcționeze, dar prognozele ar putea fi restricționate.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a subliniat necesitatea de a fi pregătiți pentru război până în 2029, afirmând: „Nu trebuie să credem că Putin se va opri la granițele Ucrainei când va ajunge atât de departe”.