Reclamă

Germania a deportat în această perioadă un număr crescut de cetățeni ruși care au fugit din propria țară pentru a scăpa de mobilizarea militară și, implicit, de riscul de a fi trimiși în Ucraina. Astfel, în primele opt luni ale acestui an, 32 de cetățeni ruși au fost trimiși înapoi în Federația Rusă, reprezentând o creștere de patru ori față de aceeași perioadă a anului trecut, conform Deutsche Welle (DW).

Decizia vine în urma hotărârii Înaltei Curți de Justiție de la Berlin, care a stabilit că „obiectorii de conștiință” nu sunt eligibili pentru azil politic. Datele Ministerului de Interne german arată că rușii sunt deportați prin intermediul unor state terțe, precum Serbia sau Turcia, deoarece nu există zboruri directe din Germania către Rusia.

De la izbucnirea conflictului în Ucraina pe 24 februarie 2022 și până în august 2024, 5.831 de bărbați ruși cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani au solicitat azil în Germania. Dintre aceștia, doar 57 au obținut statut de azilant, iar 154 au statut de rezident temporar. Jumătate dintre cererile de azil au fost respinse pentru că, potrivit legislației UE, acestea trebuie depuse în prima țară UE în care sosește solicitantul.

Instanța germană a afirmat că recruții ruși nu riscă să fie trimiși în Ucraina, ci sunt desfășurați în misiuni la frontiera ruso-ucraineană sau în Crimeea. Astfel, nu poate fi acordat azil politic pe motivul serviciului militar obligatoriu în Rusia. Deși decizia a fost luată în august, aceasta a devenit publică recent, stârnind critici din partea avocaților și organizațiilor pentru drepturile omului.

Critici vin și din partea avocatului Artiom Kliga, care a subliniat că incursiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk demonstrează că recruții ruși sunt implicați în conflictul militar. El a precizat: „Există nenumărate dovezi legate de recruți prost instruiți folosiți în războiul ilegal de agresiune al lui Putin”.

Aceste proceduri privind deportarea și azilul rămân în atenția publicului și organizațiilor de drepturi ale omului, în contextul tensiunilor și deciziilor juridice legate de serviciul militar al cetățenilor ruși.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro