Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat sâmbătă în favoarea posibilei trimiteri de soldați germani în Ucraina, în cazul în care va fi instituită o zonă demilitarizată pentru a asigura respectarea unei eventuale încetări a focului cu Rusia. Informațiile au fost relatate de AFP și preluate de Agerpres.
Într-un interviu acordat publicației Suddeutsche Zeitung, Pistorius a menționat că este favorabil creșterii bugetului apărării la „mai degrabă 3%” din PIB, în pofida solicitării recente a fostului președinte american, Donald Trump, de a crește acest procent până la 5% pentru membrii NATO.
„Suntem cel mai mare partener al NATO în Europa. Este evident că vom juca un rol şi că noi va trebui să ne asumăm responsabilitatea”, a declarat ministrul, fiind întrebat despre o eventuală trimitere de trupe germane pentru a securiza o zonă-tampon în Ucraina.
Acesta a adăugat că „problema va fi discutată la momentul potrivit,” exprimându-și dorința de a-și păstra funcția după alegerile legislative anticipate din 23 februarie.
Donald Trump, președintele ales al SUA, a promis în campania sa electorală să pună capăt conflictului dintre Ucraina și Rusia în mai puțin de „24 de ore”, dar a luat mai mult timp pentru planificare, în timp ce discuțiile ar putea debuta printr-o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.
Cu toate acestea, Mark Rutte, secretarul general al NATO, a avertizat că Ucraina nu este momentan într-o poziție de putere care să-i permită să deschidă negocieri de pace cu Rusia.
Boris Pistorius a susținut că, deși „Rusia ocupă circa 18% sau 19% din teritoriul ucrainean,” aceasta nu a obținut câștiguri majore în cei aproape trei ani de război, în ciuda „pierderilor ridicate în propria sa armată.”
La o recentă reuniune a țărilor care sprijină Ucraina, SUA au indicat că Moscova pierde aproximativ 1.500 de soldați zilnic din noiembrie.
Referitor la eforturile cerute Berlinului în cadrul NATO, Pistorius a spus că Germania ar trebui să țintească mai degrabă 3% din PIB pentru apărare, în contrast cu actualul procent de 2%.
Cancelarul Olaf Scholz, care este de asemenea social-democrat, a respins propunerea noului președinte american care ar presupune alocarea a 200 de miliarde de euro anual cheltuielilor de apărare, comparativ cu un buget federal estimat la aproape 490 de miliarde pentru 2025.