Reclamă
Reclamă

Germania ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru femei

Inspectorul general al forţelor armate germane, Carsten Breuer, a sugerat ca femeile să fie obligate și ele să efectueze serviciul militar obligatoriu, dacă acesta va fi reintrodus. „Ar trebui asigurată egalitatea”, a declarat Breuer pentru grupul media german RND.

Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011, deşi legea continuă să permită acest tip de recrutare în eventualitatea unui război sau a altor tensiuni. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a adus din nou în atenţie deficienţele armatei germane și a declanşat o dezbatere privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Ministrul apărării, Boris Pistorius, a prezentat în iunie planuri pentru un nou model de serviciu militar menit să contribuie la completarea efectivelor armatei. Acesta prevede „înregistrarea obligatorie”, prin care tinerii trebuie să-şi declare disponibilitatea de a efectua serviciul militar și capacitatea de a-l îndeplini. Femeile pot face acelaşi lucru, dar pe bază de voluntariat.

Reclamă

Ministrul a descris ideea drept „serviciu militar selectiv”, menit să permită armatei să-i convoace numai pe cei „mai adecvaţi şi mai motivaţi” pentru instruire. Noul model prevede şase luni de serviciu militar de bază, cu o opţiune de serviciu suplimentar voluntar de până la 17 luni.

Carsten Breuer şi-a exprimat sprijinul pentru noul model de recrutare al lui Pistorius și a menționat că este necesară dezvoltarea capabilităţilor, în special în ceea ce priveşte planificarea NATO. „Germania este un hub foarte important pentru alianţa occidentală”, a spus Breuer, subliniind că țara are nevoie de peste 400.000 de militari temporari, profesionişti sau rezervişti.

Pentru a satisface această necesitate, este nevoie de circa 100.000 de rezervişti suplimentari, iar noul model de recrutare ar putea atinge acest obiectiv. Totuşi, Breuer a subliniat că vor fi necesare şi elemente de serviciu militar obligatoriu. „Introducerea de drepturi egale în acest caz necesită o dezbatere politică şi socială”, a adăugat el.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro