Germania ar putea găzdui avioane de luptă cu arme nucleare în contextul tensiunilor dintre SUA și Europa

Avioane de luptă capabile să transporte arme nucleare ar putea fi desfășurate în Germania, în timp ce Statele Unite amenință cu retragerea forțelor lor de pe continentul european. Franța se declară gata să își folosească arsenalele nucleare pentru a sprijini apărarea Europei, conform unui raport publicat de The Telegraph.
Friedrich Merz, care urmează să preia funcția de cancelar al Germaniei, a cerut Marii Britanii și Franței să extindă protecția nucleară asupra Europei pentru a reduce dependența față de Statele Unite și administrarea Trump. „Detașarea câtorva avioane de luptă nucleare franceze în Germania nu ar trebui să fie dificilă și ar trimite un mesaj puternic”, a menționat un oficial francez pentru The Telegraph.
În discuțiile recente cu Emmanuel Macron, Merz a abordat securitatea europeană și protecția Ucrainei, înainte de a ajunge la un summit la Casa Albă, unde președintele american Donald Trump a subliniat că SUA ar putea să nu ofere garanții de securitate Ucrainei în viitor. „Pacea nu trebuie să însemne capitularea Ucrainei”, a spus Macron, făcând apel la țările europene pentru a se implica mai mult în securitatea propriului continent.
În același timp, SUA s-au confruntat cu aliații săi asupra unei rezoluții ONU legate de războiul din Ucraina, votând alături de Rusia împotriva condamnării acțiunilor acesteia. Washingtonul continuă să fie un punct de sprijin major pentru apărarea Europei, cu aproximativ 100 de arme nucleare plasate în baze militare americane pe continent.
Descurajarea nucleară a Franței rămâne independentă de NATO, în timp ce cea a Marii Britanii joacă un rol important în strategia de apărare a Alianței. Friedrich Merz a subliniat importanța extinderii protecției nucleare a Franței și Regatului Unit, avertizând asupra indiferentei americane față de soarta Europei.
Călătorind la Kiev, fostul premier britanic Boris Johnson a declarat pentru The Telegraph că Ucraina ar putea căuta să obțină propriile arme nucleare, având în vedere amenințarea crescândă din partea Rusiei.
Între timp, Emmanuel Macron a impulsionat dezbateri cu privire la rolul armelor nucleare franceze în apărarea Europei, iar un diplomat de la Berlin a sugerat că propunerea franceză va pune presiune pe premierul britanic Sir Keir Starmer pentru a-și dovedi angajamentul față de securitatea europeană.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨