Reclamă

O scădere a vârstei de vot în Germania de la 18 la 16 ani ar putea aduce la urne peste un milion de persoane în plus la alegerile europene, transmite Deutsche Welle.

În aceste zile, tinerii germani de 16 și 17 ani se întâlnesc în mod regulat cu numeroase afișe concepute special pentru ei. Cele 1.000 de afișe fac parte dintr-un concurs național menit să încurajeze tinerii să voteze la alegerile europene înainte de închiderea urnelor, duminică.

Unul dintre afișele câștigătoare are sloganul „Primul sărut, prima oară, primul vot” și a fost creat de studenții la design media Maja Steinbach, Maria Viktoria Junker și Fabian Navarro. „Vrem să arătăm că alegerile sunt o experiență pozitivă, incitantă, că poți încerca ceva nou”, au declarat aceștia pentru DW.

Acesta este primul an în care persoanele cu vârsta de 16 ani pot vota la alegerile pentru Parlamentul European. Pe lângă afișele care sunt disponibile în șase versiuni diferite, campania UE difuzează peste un milion de reclame. Scopul este de a atrage tinerii și nu de a-i speria.

Steinbach, Junker și Navarro au declarat că, pentru a se adresa adolescenților cu doar câțiva ani mai tineri decât ei, trebuie să pună accentul pe individualitate, să se implice în tendințele actuale și să țină cont de durata de atenție tot mai scurtă. „Dacă putem convinge doar câțiva tineri să voteze la alegerile europene cu ajutorul afișelor noastre, vom fi mulțumiți”, au spus ei.

Delara Burkhardt, purtătoarea de cuvânt pentru politica de mediu a social-democraților germani de centru-stânga (SPD) în Parlamentul European, a început să fie interesată de politică la vârsta de 15 ani. Ea și-ar fi dorit să fi avut dreptul de a vota în Germania în acea perioadă. În 2019, la vârsta de 26 de ani, ea a devenit cel mai tânăr membru al Parlamentului European din Germania. Pentru alegerile europene, care au loc în întregul bloc comunitar între 6 și 9 iunie, ea candidează pentru a doua oară pe lista social-democraților.

Burkhardt a declarat pentru DW că de prea mult timp s-a făcut prea puțin pentru a-i ajuta pe tineri să aibă o voce mai puternică. „Votul de la vârsta de 16 ani este un pas important pentru a compensa un dezavantaj demografic și pentru a crește valoarea vocii tinerilor la nivel politic”, a spus ea. „Societatea noastră este din ce în ce mai îmbătrânită, iar perspectivele tinerilor sunt prea rar auzite în dezbaterea politică.”

Potrivit biroului de statistică al UE, Eurostat, în 2022, Germania avea a patra cea mai îmbătrânită populație din blocul comunitar, cu o vârstă medie de 45,8 ani. Doar Italia, Portugalia și Grecia au populații mai în vârstă.

Aceasta influențează modul în care funcționează politica. În cel mai recent sondaj realizat de Fundația Vodafone, trei din patru tineri cu vârste între 14 și 24 de ani s-au declarat nemulțumiți de modul în care interesele lor sunt luate în considerare de politicieni. Principalele lor preocupări sunt inflația, războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, locuințele puține și scumpe și schimbările climatice.

Burkhardt este angajată în mod special privind protecția climei și este o utilizatoare avidă a rețelelor sociale, trimițând actualizări constante pe TikTok, Instagram și X. „Tinerii sunt adesea surprinși când le descriu activitatea mea la Bruxelles. Ei spun lucruri de genul: «Nu știam că UE este preocupată de acest lucru» sau «Chiar sunteți interesați de ceea ce gândim noi». Ei au adesea impresia că politicienii nu îi iau în seamă” a spus ea.

Când Burkhardt a întrebat dacă politica a afectat viața elevilor, în timpul unei vizite recente la o școală profesională, nici măcar o persoană nu a răspuns. „În ultimii cinci ani, am fost unul dintre foarte puținii colegi care au folosit intensiv social media. Mulți [politicieni] abia acum încep să își activeze cu adevărat canalele pentru campania electorală. Dar nu așa se construiește o comunitate, nu așa informezi și nu așa transmiți valorile democratice”, a adăugat ea.

Avocatul constituționalist Hermann Heussner a susținut în ultimii 30 de ani ideea reducerii vârstei de vot. „Cercetătorii tineretului și psihologii spun că atunci când oamenii au între 12 și 14 ani, au un impuls în dezvoltarea intelectuală”, a declarat Heussner pentru DW. „Ulterior, ei sunt capabili să gândească într-un mod abstract, ipotetic și logic, așa cum fac adulții. De asemenea, ei sunt capabili să empatizeze cu ceilalți și pot percepe și să țină cont de interesele altor persoane. Și pot înțelege intelectual relații complexe”.

În Germania, tinerii de 16 ani au dreptul să voteze la alegerile statale în șase state federale. Pentru ca această vârstă să devină eligibilă la scrutinurile naționale, ar trebui modificată Constituția Germaniei.

Germania – alături de Belgia, Austria, Grecia și Malta – a acordat deja dreptul de vot pentru tinerii de 16 și 17 ani la alegerile europene. Oponenții reducerii vârstei de vot au declarat că tinerii sunt prea imaturi pentru a emite judecăți politice în cunoștință de cauză.

Vârsta minimă de vot anterioară, 18 ani, a dus la un dezechilibru. La alegerile federale din Germania din 2021, 39% dintre alegători aveau peste 60 de ani și doar 14% aveau vârste între 18 și 30 de ani.

Heussner pledează chiar pentru dreptul de vot de la vârsta de 14 ani – și chiar mai devreme, dacă este necesar. „Acesta este doar începutul”, a spus el. „Dacă vreți cu adevărat să luați democrația în serios și să țineți sub control problema demografică, trebuie să introduceți dreptul de vot de la naștere. Copiii ar avea propriul lor drept de vot, iar părinții lor ar vota în numele lor până când vor fi capabili să își exercite singuri acest drept”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro