Georgia își Menține Obiectivele de Aderare la NATO și UE, În ciuda Tensiunilor cu Rusia și Occidentul

Ministrul de externe al Georgiei, Maka Bociorişvili, a declarat că țara sa nu dorește un nou conflict cu Rusia, dar își menține obiectivele de aderare la NATO și UE, chiar dacă acest proces a fost înghețat până în 2028. „Războiul nu aduce nimic bun și știm asta din propria noastră experiență din războiul cu Rusia din 2008”, a afirmat Bociorişvili într-un interviu pentru EFE, transmis de Agerpres.
Bociorişvili, numită în funcție în noiembrie anul trecut, conduce diplomația într-un guvern condus de partidul Visul Georgian, care se confruntă cu opoziția internă și cu o parte din Occident, ce a redus asistența pentru dezvoltare către Georgia.
Ministrul a subliniat că alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite a inspirat un sentiment favorabil la Tbilisi. „Avem multe similarități în politica internă și externă cu noua administrație din SUA”, a precizat ea, adăugând că această situație ar putea restabili și întări relațiile dintre cele două țări.
Georgia nu are relații diplomatice cu Rusia, care ocupă Osetia de Sud și Abhazia, regiuni considerate de Tbilisi ca fiind „20% din teritoriul național”. „În aceste condiții, este exclusă o activitate comună în formate internaționale”, a spus Bociorişvili, subliniind că Georgia trebuie să acționeze „cu cea mai mare precauție” în fața Rusiei.
În ceea ce privește relația cu NATO, Bociorişvili a criticat Alianța Nord-Atlantică pentru neîndeplinirea promisiunilor din 2008 privind deschiderea porților pentru Georgia și Ucraina, deși a reafirmat că aderarea la NATO rămâne un obiectiv strategic. „Deciziile trebuie să fie realizabile”, a menționat ea.
Bociorişvili a subliniat, de asemenea, tensiunile din relația Georgiei cu UE, exprimând dorința de a relua dialogul „pe baza respectului reciproc”. Tbilisi caută să deschidă un „dialog strategic” cu cele 27 de state membre ale UE în domenii de interes comun, implementând reformele prevăzute în Acordul de Asociere din 2014.
Referindu-se la legile controversate din Georgia, Bociorişvili a amintit că Tbilisi a fost printre primii care au atras atenția asupra finanțării externe incorecte, aspect ce a provocat dezacorduri cu Occidentul. „Acum se vede că am avut dreptate”, a spus ea, menționând decizia președintelui american Donald Trump de a desființa agenția USAID.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨