Reclamă

Georgia se apropie de alegerile parlamentare din octombrie, pe fondul creșterii riscului de instaurare a unei dictaturi, ceea ce ar putea compromite parcursul țării către aderarea la Uniunea Europeană. Deși a primit statutul de candidată la aderare în decembrie, procesul a fost suspendat de Bruxelles după adoptarea unei legi privind „agenții străini” care extinde puterile statului georgian asupra organizațiilor nonguvernamentale și presei. Criticii compară această lege cu una din Rusia, utilizată pentru persecutarea opoziției.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a amplificat temerile prin anunțul că, dacă partidul său, Visul Georgian, va câștiga alegerile, va interzice principalele partide de opoziție. În paralel, oficialii partidului aflat la putere desfășoară o campanie de dezinformare, promițând că Georgia ar putea fi atrasă într-un conflict cu Rusia de un presupus „partid al războiului global”.

Opoziția politică din țară intenționează să se unească pentru a combate tendințele autocratice și anti-europene atribuite Visului Georgian. Bidzina Ivanșvili, fondatorul partidului și fost premier, este acuzat că ar dori schimbarea direcției politicii externe spre Rusia, după ce a acumulat avere în această țară. Ivanșvili, care se declară anti-Occident, promite să combată „valorile pseudo-liberale” impuse din exterior.

Analiștii occidentali se tem că o victorie la alegeri ar transforma Georgia într-o dictatură, iar represiunea politică ar putea crește la niveluri similare cu cele din Belarus. „Scenariul cel mai negru este ca V.G. să falsifice alegerile, ceea ce va duce la proteste ale tinerilor”, avertizează Nodar Kharșiladze, fondatorul Georgian Analytical Center. Se anticipează că aceste tensiuni ar putea escalada în confruntări violente.

George Melașvili, de la Institutul Europe Georgia, sugerează că Ivanșvili ar putea urmări anihilarea totală a opoziției într-un stat uni-partid. Totodată, protestele violente ar putea izbucni dacă Visul Georgian va triumfa la urne. În acest context, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narșkin, a amenințat cu o posibilă intervenție militară, deși experții din Georgia consideră aceste amenințări drept nefondate.

Oficialii georgieni sunt sceptici cu privire la capacitatea Rusiei de a interveni militar, având în vedere retragerile masive de trupe din cauză războiului din Ucraina. Șota Utiașvili, expert în securitate, subliniază că bazele militare rusești din Abhazia și Osetia de Sud sunt goale, iar forțele armate rusești sunt insuficiente pentru o intervenție.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro