Reclamă
Reclamă

Președintele AUR, George Simion, și-a prezentat programul politic pentru alegerile prezidențiale, promițând 200 de măsuri, printre care construirea de locuințe la prețuri mult sub pragul pieței. Simion promite apartamente cu două camere pentru 35.000 de euro, cu trei camere pentru 50.000 de euro și cu patru camere pentru 75.000 de euro, toate cu dobândă 0%. „Vrem să construim anual 100.000 de case la un preț standard de 35.000 de euro pentru apartamente de două camere. În cartiere noi, cu toate sistematizările făcute și cu toate condițiile – creșe, grădinițe, spitale, locuri de joacă, parcuri, școli, policlinici”, a declarat George Simion, potrivit Agerpres.

Conform Constituției României, președintele țării nu deține prerogative pentru a oferi locuințe cetățenilor. Constituția prevede clar atribuțiile președintelui, menționând că acesta „veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice” și „reprezintă statul român și este garantul independenței naționale”. Printre atribuțiile descrise în Constituție, nu se află furnizarea de locuințe sau refinanțarea creditelor.

George Simion a inclus în programul său și reducerea numărului de parlamentari la 300, un Guvern cu 12 ministere și maximum 50 de secretari de stat. Printre alte promisiuni se numără reducerea taxării muncii pentru primii 5.000 de lei de la 47% la 25% pentru a permite salarii mai decente și refinanțarea tuturor creditelor imobiliare „în funcție de suprafața pentru care românii s-au îndatorat”.

Reclamă

Simion și-a exprimat intenția de a încheia un contract cu fiecare român pentru a-și valida promisiunile. „Toate promisiunile făcute de George Simion în programul politic sunt incluse într-un contract pe care acesta îl va semna cu fiecare român, începând de mâine, fizic în toate orașele țării”.

Conform articolului 91 din Constituția României, președintele „încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului”. De asemenea, președintele acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

În cadrul politicii interne, președintele desemnează candidatul pentru funcția de premier și numește Guvernul pe baza votului de încredere dat de Parlament. De asemenea, acesta are atribuții în apărarea țării și securitatea națională, fiind comandantul forțelor armate și președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Președintele are și alte atribuții precum oferirea de decorații și titluri de onoare, acordarea de grade de mareșal, general, amiral și numirea în funcții publice.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro