Disciplina Geografie a fost eliminată din proiectele de plan-cadru pentru clasele a XI-a și a XII-a, conform unui anunț făcut de Societatea de Geografie din România. Aceasta a transmis o scrisoare deschisă ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, semnalând dispariția acestei materii esențiale. Ei subliniază că „Geografia este disciplina care a pierdut după 1990 cele mai multe ore din învățământul preuniversitar, deși se vorbește tot mai mult de globalizare, de schimbări climatice, de revoluții industriale, de disparități teritoriale, de geopolitică, poluare, planificare teritorială etc”.
Societatea solicită păstrarea geografiei în trunchiul comun al claselor a XI-a și a XII-a, argumentând că materia dezvoltă „gândire critică, înțelegerea lumii în care trăim, a naturii în general”. De asemenea, subliniază că „cu diplomele și premiile câștigate la concursurile internaționale – olimpiade de Geografie, de Științe ale Pământului – putem înconjura, simbolic, întreaga graniță a României”.
Secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Bogdan Cristescu, a clarificat că nu a fost eliminată nicio disciplină. „Unul dintre lucrurile pe care simțim nevoia să le precizăm este că definiția trunchiului comun a fost modificată”, a explicat Cristescu. El a afirmat că „trunchiul comun este valabil pentru toți elevii de liceu din România”, ceea ce înseamnă că disciplina este prezentă, dar nu obligatorie pentru toți elevii.
Secretarul de stat a adăugat că prin noile proiecte „nu s-a scos nicio disciplină, sub nicio formă disciplinele nu au fost eliminate sau scoase”, ci caracterul obligatoriu al conținuturilor a fost ajustat pentru a se potrivi diversității filierelor de liceu existente.
Societatea de Geografie atrage atenția asupra consecințelor pe termen lung ale acestei decizii, afirmând că „Geografia este mai mult decât o știință despre Pământ și despre om. Geografia este o știință fundamentală între științele naturii, cu rol esențial în formarea deopotrivă a unei culturi generale, dar și a unor deprinderi practice utilizabile în viața de zi cu zi”.