Reclamă

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Regatul Unit, au reușit să stocheze întregul genom uman pe un cristal de memorie 5D, capabil să reziste la condiții extreme. Acesta poate suporta temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius, expunerea la radiații cosmice și îngheț, fiind astfel un depozit durabil pentru viitorul umanității.

Capacitatea acestui cristal este impresionantă, stocând până la 360 de terabiți de informații timp de miliarde de ani. Metoda folosită de echipa condusă de profesorul Peter Kazansky presupune utilizarea laserelor ultra-rapide pentru a înscrie datele în cinci dimensiuni ale nanostructurilor cristalului: înălțime, lungime, lățime, orientare și poziție.

Kazansky consideră că „Cristalul de memorie 5D deschide posibilități pentru alți cercetători de a construi un depozit veșnic de informații genomice, din care organisme complexe ar putea fi restaurate dacă știința va permite în viitor”. Echipa a prevăzut, de asemenea, includerea unei chei vizuale pentru a ajuta formelor de inteligență viitoare să utilizeze datele stocate.

În prezent, cristalul este păstrat în arhiva „Memory of Mankind”, într-o peșteră de sare din Austria. În trecut, tehnologia a fost utilizată pentru a stoca importante documente istorice, cum ar fi Declarația Universală a Drepturilor Omului și Magna Carta, dar și pentru a lansa în spațiu trilogia științifico-fantastică a lui Isaac Asimov.

Acest proiect urmează unui plan recent de a proteja speciile Pământului prin crearea unui biodepozit criogenic pe Lună. Oamenii de știință sunt preocupați de continuarea unor astfel de inițiative care să salveze umanitatea și biodiversitatea într-un viitor incert.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro