Generalul Piotr Blazeusz a fost numit comandant al Eurocorps, preluând funcția în urma demiterii predecesorului său, general-locotenent Jaroslaw Gromadzinski, ca urmare a unei anchete de contraspionaj militar efectuate de Ministerul Apărării polonez.

Într-un comunicat de presă emis de Eurocorps, cu sediul la Strasbourg, Franța, Blazeusz și-a exprimat onoarea de a comanda acest cartier general multinațional unic.

Generalul Piotr Blazeusz, cu o vastă experiență militară, inclusiv ca comandant general al contingetului polonez în Afganistan în perioada 2011-2012, a fost anterior prim-adjunct al șefului statului major general al forțelor armate poloneze. A absolvit cu onoruri Academia Forțelor Aeriene din SUA și deține un doctorat în științe politice. De-a lungul carierei sale a fost distins cu numeroase medalii și recunoașteri pentru meritele sale militare.

Decizia de înlocuire a venit în urma rechemării și demiterii cu efect imediat a general-locotenent Gromadzinski de către Ministerul Apărării polonez, ca răspuns la rezultatele unei anchete legate de accesul la informații clasificate. Detaliile specifice legate de ancheta în curs sau de motivele exacte ale demiterii nu au fost făcute publice.

Generalul Blazeusz își începe mandatul în fruntea Eurocorps în contextul unei structuri militare care integrează o mie de soldați din șase țări membre fondatoare și susținută de mai multe națiuni asociate. Eurocorps, creat în 1992, are rolul de a coordona și conduce operațiuni multinaționale de amploare în numele UE și NATO, având capacitatea de a comanda până la 60.000 de militari ai forțelor terestre.