Generalul în rezervă și fost ministru adjunct al Apărării în Ucraina, Volodimir Havrilov, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24 că Ucraina ar putea construi cu ușurință arme nucleare, deși în prezent această opțiune nu este considerată viabilă. Afirmațiile sale vin în contextul incertitudinii privind sprijinul militar al SUA, pe măsură ce Donald Trump va prelua mandatul la Casa Albă.
Havrilov a menționat că poporul ucrainean nu dorește negocieri de pace și intenționează să lupte pentru a recupera toate teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea. Criticând scenariile de pace propuse de Trump, Havrilov a spus: „Poți să vorbești cu Putin despre orice, dar dacă vii și îi obligi pe liderii ucraineni să meargă la masa negocierilor, ai putea crea o situație în care liderii politici sunt înlăturați și apare o societate care vrea să lupte.”
Generalul a subliniat că SUA trebuie să decidă dacă vor sprijini pregătirea Ucrainei pentru luptă sau dacă își vor retrage susținerea. El a subliniat că „când intri în birou, în Casa Albă sau în orice birou din Europa, abia atunci începi să simți, să miroși, să atingi toate aceste probleme ale mandatului tău, nu într-un studio comod de televiziune.”
Declarațiile vin pe fondul promisiunilor repetate ale lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina dacă va câștiga un nou mandat la președinția SUA. The Wall Street Journal a relatat că echipa lui Trump a schițat scenarii care vizează amânarea aderării Ucrainei la NATO și cedarea de teritorii.
Havrilov a lăsat să se înțeleagă că Ucraina ar putea dezvolta arsenal nuclear dacă sprijinul internațional va lipsi. „Ne este mult mai ușor să construim o armă nucleară, comparând cu țări precum Pakistan sau India”, a adăugat el, subliniind însă că în acest moment, nu este o variantă posibilă.
De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina trebuie să devină membră NATO sau va dezvolta propriul program nuclear în scop defensiv. Între timp, Vladimir Putin a calificat declarațiile lui Zelenski drept „provocare periculoasă”, amenințând cu reacții corespunzătoare. Rusia s-a angajat să împiedice orice dezvoltare nucleară ucraineană.
Havrilov a amintit că, după destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a predat Rusiei armele nucleare sovietice aflate pe teritoriul său, conform memorandumului de la Budapesta din 1994.