Reclamă

Gigantul energetic rus Gazprom, care a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, a anunțat intenția de a vinde 14 complexe turistice, inclusiv hoteluri. Această decizie vine pe fondul scăderii semnificative a vânzărilor către piețele europene, cauzată de conflictul din Ucraina. Gazprom, controlat de Kremlin și deținător al celor mai mari rezerve de gaze la nivel mondial, a înregistrat primele sale pierderi anuale în aproape 25 de ani.

Printre proprietățile scoase la vânzare se numără Marriott Tsaghkadzor Hotel, situat în vestita Valea florilor din Armenia. Decizia vine în continuarea unei strategii mai ample de a renunța la active care nu fac parte din activitatea principală a companiei.

Situația financiară complicată a Gazprom este influențată și de expirarea iminentă a acordului de tranzit al gazului prin Ucraina către Uniunea Europeană. Până în prezent, Ucraina a declarat în mod repetat că nu intenționează să extindă acest acord cu Moscova.

În luna mai, Gazprom menționase deja intenția de a vinde anumite hoteluri, cum ar fi Imperial Park Hotel din regiunea Moscovei, după ce compania și-a mutat sediul central la Lakhta Centre, în Sankt Petersburg în 2021. Vânzarea acestor active este considerată puțin probabil să acopere pierderile semnificative ale companiei, mai ales că publicația rusă Vedomosti a evaluat hotelul Imperial la aproximativ 69,5 milioane de dolari, o sumă relativ mică comparativ cu pierderile totale.

Gazprom se îndreaptă către un viitor nesigur, în special în contextul schimbărilor geopolitice și a piețelor energetice din Europa.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro